- Wij zullen hier leven!

Fra å bli forgubbet og fraflyttet har denne bygda fått pustet nytt liv i seg.

Drangedal
Foto: Holmberg, Bjørn-Owe / SCANPIX

I løpet av to år har Drangedal fått rundt 60 nye innbyggere fra Nederland. Men innen året er omme vil næringssjef Lammert Altena ha minst 20 til.

HØR: Her vil vi leve

I de siste 50 årene har folk flyttet fra Drangedal, men med rekrutteringsprosjektet har utviklingen snudd. Nå har flere nederlandske familier slått seg ned i kommunen og startet sin egen virksomhet.

I all hemmelighet

Hver mandag er det helt fullt på treningssenteret i Drangedal, forklarer Waldo Prinsen. I mars i fjor startet han og kona, Monique, opp historiens første treningssenter i kommunen i det nedlagte postkontoret. Planen om å flytte til Norge startet i all hemmelighet for fem år siden med norskkurs i Nederland, men de ville ikke si noe til familie og venner før de var sikre på å gjennomføre planen.

I Drangedal har ekteparet blitt tatt godt i mot, men selv med de beste karakterer fra norskkurset har språket vært en utfordring.

- Det var vanskelig fordi de snakker så mange dialekter her. Og nordmenn snakker veldig fort, sier Monique.

Waldo og Monique Prinsen

Waldo og Monique Prinsen.

Foto: Stine Hansen / NRK

Mye plass

Ekteparet angrer ikke på at de flyttet fra befolkningstette Nederland til skogbygda Drangedal.

- Norge er veldig attraktivt for nederlendere fordi kulturen er noe av det samme, og det er mye rom og plass her. Og så er et hus her mye billigere enn i Nederland. Der nede koster det kanskje tre til fire ganger mer enn her, sier han.

Lammert Altena

Næringssjef Lammert Altena.

Foto: Stine Hansen / NRK

Verdt hver krone

Næringssjef i Drangedal , Lammert Altena, som for 20 år siden selv kom til Norge fra Nederland, er svært fornøyd med rekrutteringsprosjektet. Altena er svært førnøyd med at flere av nederlenderne har etablert egne bedrifter.

- Vi har jo fått et treningssenter, et arkitektselskap, og en bonde som dyrker økologiske grønnsaker, sier han.

Rekrutteringsprosjektet for 2007 og 2008 koster to millioner kroner og er verdt hver eneste krone mener næringssjefen.

- Det er viktig for kommunen å øke antall innbyggere, sier han.

Etter et knapt år legger ekteparet Prinsen planer om å utvide treningssenteret. Målet var 175 medlemmer etter to år, men det målet er for lengst nådd.

Waldo og Monique Prinsen

Nå vil ekteparet utvide senteret.

Foto: Stine Hansen / NRK