-Skaper falske forhåpninger

Sandefjordordfører, Bjørn Ole Gleditsch (H), er for et tiggeforbud, men velger å vente med å innføre det til 2015 av praktiske årsaker.

TIGGERE

Neste sommer blir det trolig forbudt å tigge penger på gata i Norge. Arkivfoto.

Foto: Aas, Erlend / SCANPIX

Etter planen skal et nasjonalt tiggeforbud være på plass 1. juli 2015, men allerede nå kan hver enkelt kommune velge å innføre forbudet, skriver Sandefjords Blad.

– I Sandefjord er det flertall for å innføre tiggeforbud, men med den fremgangsmåten som må til for å få dette innført i 2014 vil det ta veldig lang tid, og ikke være gyldig før langt ut på høsten, sier Gleditsch til NRK.

Bjørn Ole Gleditsch

Sandefjordordfører, Bjørn Ole Gleditsch venter med å innføre forbudet til lovendringen forligger. Arkivfoto.

Foto: Philip Hoffgaard / NRK

For å få innført et forbud før den nasjonale lovendringen, kreves det først at bystyret gjør et vedtak, så må det ut på høring. Deretter skal det stadfestes før det skal det inn til politidirektoratet for godkjennelse. Gleditsch mener dette blir symbolpolitikk og mye byråkrati, og velger derfor å vente på lovendringen som kommer i 2015.

Les også: Åpner for nasjonalt tiggeforbud
Les også: Ikke tiggeforbud i Oslo i sommer

Ikke mulig i sommer

Sandefjordordføreren sier regjeringen har skapt falske forventninger når de sier at kommunen kan innføre et forbud allerede i 2014.

– Jeg tror de fleste tenkte at da kan vi innføre et forbud før sommeren, men det er ikke praktisk mulig å få til med alt som må godkjennes, sier Gleditsch.

Han mener det ikke er noe poeng i å belaste byråkratiet med å sette i gang en prosess for å få til et tiggeforbud på senhøsten, når det er vår, sommer og tidlig høst hvor tiggerne er synligst.

– Og bruke byråkratiet og belaste det når vi vet at det kommer en lovendring forhåpentligvis i begynnelsen av 2015 synes vi er bortkastet tid og krefter, og ikke minst bruk av ressurser, sier Gleditsch.

– Hva kunne regjeringen gjort annerledes?

– Hvis ikke det var mulig å gjøre det på noen annen måte enn dette mener jeg de kunne spart seg for å si at vi kunne innføre et forbud allerede i 2014, avslutter Gleditsch.