- Mulig å ta seg inn i norske farvann ubemerket

Et ubåtmysterium som i Sverige kunne like gjerne skjedd i Norge. For det er fullt mulig for utenlandske farkoster å ta seg ubemerket inn i norske farvann, mener tidligere ubåtkaptein og stabssjef i Sjøforsvaret, Jacob Børresen.

Jacob Børresen

Vi er på Marinemuseet i Horten. Jacob Børresen er om bord i ubåten som var arbeidsplassen hans under den kalde krigen mellom øst og vest.

Som nestkommanderende på Utstein deltok han blant annet i letingen etter et fremmed lands ubåt i Sognefjorden i 1972.

– Vi vet ikke om det var en ubåt der, men vi antok på den tiden at det var en sovjetisk ubåt. Det var også spekulasjoner om det var en polsk båt, men vi vet ikke, sier Børresen.

Han kjenner godt til nyheten om at en utenlandsk ubåt kan ha blitt observert utenfor Stockholm.

Slike varslinger ble også gjort til det norske sjøforsvaret under den kalde krigen.

– Det er vel det som har skjedd her, at noen har sett noe de kanskje tror er en ubåt. Det var jo slik vi fikk meldinger under den kalde krigen – fra oppmerksomme folk langs kysten, forteller Børresen.

Les også: Mannen som tok bildet: – Det var helt klart en ubåt.

Jacob Børresen
Foto: Fredrik Laland Ekeli / NRK

– Lettere å ta seg inn i norsk farvann

Børresen sier et nytt bosettingsmønster på norskekysten har minsket muligheten til å fange opp fremmede lands aktivitet i norske farvann.

– På ett område har vi dårligere oversikt enn tidligere. Det er en konsekvens av den politikk som er ført etter den kalde krigen, med fraflytning i utkantområder og nedbemanning av fyr for eksempel. Det er ikke så mange øyne og øre som det var før.

– Muligheten for at meldinger fra sivile kommer, som igangsetter det vi er vitne til i Stockholm, er redusert, sier Børresen.

– Ville en russisk miniubåt, som kanskje kan ha vært i Stockholm, oppholdt seg i norsk farvann uten at vi visste om det?

Ja, det tror jeg nok, men sjansen er ganske stor for å bli observert i folketette områder. I utkantområder utenfor feriesesongen er mange steder nærmest folketomme på Sørlandet. Det er klart at muligheten er store for å kunne operere fritt, sier Børresen.

Les også: Svensk marine har sperret av leteområdet rundt en liten øy.