- Lukta herfra gjør oss syke

Hoste, kvalme og dårlig pust. Falkensten renseanlegg har skapt problemer for familien Oddvik i mange år.

Falkensten renseanlegg

Driften ved dette bygget har skaper konflikt mellom Horten kommune og beboere i området.

Foto: Kathrine Krømke / NRK

Da Håkon Oddvik overtok barndomshjemmet sitt var det ikke i tankene hans at han noen gang skulle stå i fare for og måtte flytte på grunn av luktproblemer.

– I sommer har det vært så ille at vi vurderte å leie oss et annet sted å bo. Blir det ikke bedre må vi nok flytte her ifra, sier Oddvik.

Blir syke

Håkon Oddvik

Håkon Oddvik er fortvilet over lukten fra renseanlegget, som fører til at familien føler seg tvunget til å flykte huset i enkelte perioder.

Foto: Kathrine Krømke / NRK

I over sju år har han og kona jobbet med å få kommunen til å utbedre renseanlegget slik at luktproblemene skal bli bedre. Noen tiltak er gjort, men ikke på langt nær nok ifølge Oddvik.

– Det finnes flere luktfrie renseanlegg. Selvfølgelig kan det lukte ved uhell. Det koster penger å gjennomføre de tiltakene som må til for at det skal bli nærmest luktfritt, men det går an hvis kommunen vil, sier Oddvik.

Oddvik sendte et brev til kommunen da lukta var på det verste i sommer. De ble da gjort enkelte utbedringer som førte til mindre plager for beboerne i området, noe Oddvik setter pris på.

Han forteller videre at på det verste er det ikke mulig å oppholde seg verken innendørs eller utendørs. Noen ganger er det ikke annet å gjøre enn å flykte.

– Det er ikke mulig å få sove, lukta er så sterk at det kjennes ut som du sitter inne på en utedo. Jeg sliter både med hoste og slim i halsen som følge av gassene som slippes ut der ifra, sier Oddvik.

Har utbedret

Teknisk sjef i Horten kommune Geir Kjellsen forstår godt at lukten fra renseanlegget er til frustrasjon for naboene. Når det er sagt har kommunen gjort flere målinger av utslippene, og kan ikke forstå at lukten skal skape så store problemer.

Geir Kjellsen

Teknisk sjef i Horten kommune forteller at kommunen jobber med å kartlegge luktproblemene.

Foto: Kathrine Krømke / NRK

– Da vi åpnet renseanlegget i 1980 var det en helt annen situasjon enn den vi har i dag. I dag kan vi ikke se annet at det kommer lukt i korte perioder når vi tømmer slam, så det omfanget naboene snakker om klarer ikke vi å dokumentere, sier Kjellsen.

I sommer investerte kommunen i et jordfilter, som nå skal følges opp fremover. Kjellsen tror også tang og tare har deler av skylda for vondt lukt på de varmeste sommerdagene.

– Omgivelsene lukter, det er en sjøside med en strandsone der. Naturen der avgir akkurat samme type gass som kommer fra renseanlegget.

Han legger til at de nå jobber med å finne ut om det er de som er synderen, og viser det seg at det er slik skal de gjøre det de kan for å bedre situasjonen. Men Kjellsen sier at en må nok erkjenne at et renseanlegg, uansett tiltak, vil lukte i perioder.

«Husets perle»

Oddvik håper på bedring, og at de tiltakene kommunen gjorde i sommer skal føre til mindre lukt fremover. Hans største ønske er at familien skal kunne benytte seg mer av det lille båthuset nede i vannkanten.

– Her har vi gått glipp av mange varme og flott sommerkvelder på grunn av lukta.

Det ble ikke noe Sankt Hans-feiring her i år?

– Jo, men vi måtte gi oss tidlig, for alle ble så kvalme av lukta at vi kunne ikke sitte her utover kvelden, avslutter Oddvik.

Båthus

Oddvik ønsker å tilbringe flere luktfrie sommerkvelder her med familien i fremtiden.

Foto: Kathrine Krømke / NRK