Hopp til innhold

- Her er det farlig å bo

Hvor mange bor det egentlig her?

Bamble kommune sammen med Arbeidstilsynet og brannvesenet gikk tirsdag til aksjon mot et mulig ulovlig hybelhus på Herre. Der fant de flere mangler.

Det er registrert opptil 20 utenlandske arbeidere med adresse i huset. Nå sjekker myndighetene hvor mange som bor der nå.

Beboerne kommer fra Polen og Litauen, og er ansatt i entreprenør firmaet IDCI som driver byggevirksomhet i Grenland og andre områder på Østlandet.

SE VIDEO: Lukket døra for NRK

Ikke godkjent som hybelhus

Huset, som tidligere rommet en butikk, er ikke godkjent som hybelhus. Og i Bamble kommune kan de heller ikke finne papirer på eiendommen.

De utenlandske arbeiderne har hatt egne hybler, med opptil tre senger i hver hybel. NRK registrerte 18 oppredde senger i huset.

Det foregår ombygging i huset samtidig som huset er bebodd.

I løpet av tirsdag ettermiddag vil Bamble brannvesen avgjøre om det kan bo mennesker i bygget i natt.

Gunn Berit Gjevestad i Arbeidstilsynet, sier forholdene ikke så bra ut.

- Det er for mange senger, og det bor for mange på rommene. Det er et kjøkken til 17 senger, og i henhold til våre forskrifter er ikke dette godt nok, sier hun til NRK.

Hybelhus Herre

Postkassen viser at 20 personer har samme adresse.

Foto: Tom Andersen / NRK

Må dokumentere

Nå skal Bamble kommune og Bamble brannvesen i samråd med Arbeidstilsynet vurdere om det fortsatt kan bo personer i huset. Brannvesenet har avdekket at det ikke finnes brannutstyr eller slukkeutstyr i huset.

Arbeidstilsynet har bedt om dokumentasjon om lønns og arbeidsforhold fra firmaet IDCI innen onsdag kl 12.

Dersom lønns og arbeidsforholdene ikke er i samsvar med tariffavtalene, kan virksomheten bli stanset. Det vil Arbeidstilsynet avgjøre i løpet av det nærmeste døgnet.

- Vi må ha dokumentasjonen innen klokken 12 onsdag, sier Gjevestad.

Flere nyheter fra NRK Vestfold og Telemark