Hopp til innhold

- Du aksepterte alt og alle

Det som var så fint med deg, var at du aksepterte alt og alle, sa storesøsteren til Ruth Benedichte Vatndal Nilsen, da hun talte i Benedichtes begravelse i Tønsberg domkirke tirsdag.

Fullsatt Tønsberg domkirke

Tønsberg domkirke var fullsatt under Ruth Benedichte Vatndal Nilsens begravelse

Foto: Yngve Tørrestad / NRK

– Kjære vakre jenta vår. At du skulle gå før mamma og meg var helt utenkelig. Jo mer vi har snakket om det, jo mer forstår vi, samtidig som det er helt uforståelig. Men som vår kloke bestefar en gang fortalte mamma; Det er de beste som går først fordi de blir spart for så mye, sa søsteren blant annet i sin minnetale.

Det offisielle Norge representert

Tønsberg domkirke var fullsatt under begravelsen til Benedichte Vatndal Nilsen. Fra det offisielle Norge møtte stortingspresident Dag Terje Andersen, forsvarsminister Grete Faremo, og fylkesmann Erling Lae.

Der var også ordfører i Tønsberg Petter Berg, og folkevalgte, både lokalt og nasjonalt. Her var representanter fra AUF og Arbeiderpartiet. Der var også biskop Laila Riksaasen Dahl.

Dagen som forandret landet og folket

– Fredag 22. juli har forandret land og folk. Det rammet også oss stygt her hvor vi bor. I dag går vi side om side med dere i den nærmeste familie, foreldre, søsken, slekt og venner. Et helt folk og et helt lokalsamfunn står bak dere, sa kapellan Jan Terje Christoffersen blant annet i sin hilsen.

Han minnet om at den fullsatte kirken skulle minne alle om at ingen skulle gå alene med sorgen.

Høysommer i Norge er agurktid og hagefester. Det er sommeshow og bråkete motorsykler. Men ikke denne sommeren – nå lenger, sa Christoffersen i sin minnetale. Etter 22. juli er vi stille i landet.

Tekst fortsetter under bildet



Benedichte var først i rekken

Bilde av Benedichte ved siden av båren

En vakker pyntet båre med bilde av Benedichte mellom kranser og blomster.

Foto: Yngve Tørrestad / NRK

–I dag snakker vi om Benedichte. Denne dagen handler det om henne – bare henne, sa presten. Hver og en i landet som har mistet en i denne tragedien er unik og enestående.

Benedichte var den som alle visste hvem var. Og var man så heldig å bli kjent med henne visste du umiddelbart at det som gjorde henne så unik også var det gjorde henne så elsket og så umistelig, sa Jan Terje Christoffersen i sin minnetale.

Han tegnet ellers et flott verbalt bilde av den unge jenta og alle hennes særegenheter og interesser.

Så uvirkelig og meningsløst

Stortingspresident Dag Terje Andersen sa i sin tale blant annet:

Når vi her for å ta farvel med Benedichte, føles det uvirkelig og meningsløst. Det er ikke til å fatte når et så ungt menneske blir revet bort, sa Andersen.

– 22. juli 2011 blir for alltid husket som en av de mørkeste dagene i norsk historie, sa en følelsesladet stortingspresident. Terroren rammet landet vårt og rammet helt uskyldige mennesker, sa stortingspresidenten.

Han minnet om at det var 23 unge mennesker fra Vestfold på AUF-leiren på Utøya i år. Et fredfullt sted, der bevisste unge mennesker samles i sosiale samvær. Tre av dem får vi aldri tilbake, sa stortingspresidenten.

Teksten fortsetter under bildet.

Dag Terje Andersen talte

Stortingspresident Dag Terje Andersen talte og hilste fra det offisielle Norge.

Foto: Yngve Tørrestad / NRK

Mangler ord

Kapellan Jan Terje Christoffersen holdt en varm tale hvor han omtalte ord, valg av ord, om det vi velger å si og det vi velger bort.

Blant de som overlevde på Utøya, i ungdomsmiljøene i Tønsberg, blant elevene på Byskogen skole og blant de 15 000 menneskene fra Tønsberg og omegn, som mandagen etter tragedien gikk i tog og samlet seg utenfor døren her i domkirken, var det bare tårer og nesten ingen ord. Men handlingens språk i bakgrunnen, sa presten.

– Jeg har blitt fortalt at jeg sa mitt første ord da jeg var åtte måneder gammel. Nå er jeg 47 år og har nesten ikke ord igjen, sa kappelan Jan Terje Christoffersen.