Hopp til innhold

- Det er ingen som bryr seg om dem

Hiam Al-Chirout, SV-politiker og syrisk flyktning bosatt i Larvik, er svært bekymret for de 300 syriske flyktningene som fortsatt ikke får reise ut av Tyrkia.

Syriske kurdere i en flyktningleir i Suruc, Tyrkia.

FN har lister med tusentalls flyktninger de mener trenger å bli flyttet ut av Midtøsten.

Foto: KAI PFAFFENBACH / Reuters

– De skulle vært her for lenge siden, de går bare og venter i elendighet under elendige boforhold. De har ingen penger og trenger medisinsk oppfølging. Det er ingen som bryr seg om dem, sier Hiam Al-Chirout opprørt.

Reisen til flyktningene, som nå er i Tyrkia, er blitt utsatt på grunn av manglende utreisetillatelse fra tyrkiske myndigheter.

Al-Chirout kom til Norge for over 20 år siden. De siste månedene har hun gjort det hun kan for at flyktningene fra hjemlandet hennes skal få komme til Norge.

Les også:

Flere utsettelser

Hiam Al-Chirout
Foto: Hege Therese Holtung

Etter press fra den norske regjeringen, fikk den norske ambassaden i Ankara melding fra Tyrkias utlendingsdirektorat den fjerde november om at det ikke lenger skulle være problemer knyttet til utreise.

– Det ble lovet at de skulle komme i løpet av november, men nå er det allerede i desember og de har ikke kommet ennå, sier Al-Chirout.

Ingen snarlig løsning

Ifølge statssekretær Jørgen Kalland er det fortsatt usikkert når flyktningene kan komme til Norge.

Den norske regjeringen har hatt flere diplomatiske fremstøt overfor tyrkiske myndigheter, både på ambassadør-, statssekretær- og ministernivå i tillegg til samarbeid med FNs høykommissær for flyktninger.

– Vi har tatt opp problemet flere ganger med Tyrkiske myndigheter. Vi ble lovet at de skulle få reise til Norge innen den niende desember, men vi har dessverre sett at dette ikke blir holdt fra Tyrkiske myndigheters side, sier han.

Kalland vil fortsette å jobbe mot tyrkiske myndigheter for å få en løsning på problemet.

1 000 syriske flyktninger

374 av 1 000 syriske overføringsflyktninger som Norge tar imot i år kommer fra Tyrkia.

100 av disse er kommet til Norge.

Det var meningen at resten av flyktningene skulle komme i løpet av september, oktober og november.

Det er tre millioner syriske flyktninger i Midtøsten, og norske myndigheter har bestemt at tusen av dem skal få komme til Norge som kvoteflyktninger. Hvordan velger UDI ut de som får komme til Norge? Og hvordan kan vi være sikre på at de utvalgte ikke er muslimske krigere, eller personer som selv har brutt menneskerettighetene? Brennpunkt har fulgt UDI i deres vanskelige arbeid, samtidig som vi har fulgt en syrisk familie og en ung mann som håper på å bli valgt.