NRK Meny
Normal

Vitne mente mann ruskjørte – varslet politiet

51-åring frifinnes etter å ha hatt to i promille.

Fra rettssalen

Politibetjenten som kom for å sjekke alkoholkonsentrasjonen til mannen, sier at tiltalte hadde svømmende øyne og luktet alkohol da de ankom boligen.

Foto: Erichsen, Jarl Fr. / SCANPIX

En 51 år gammel mann frifinnes i Sandefjord tingrett etter å ha vært tiltalt for å ha kjørt i ruspåvirket tilstand.

Ifølge tiltalebeslutningen, skal mannen ha kjørt bil med en alkoholkonsentrasjon i blodet på rundt to i promille, men 51-åringen erkjente seg ikke skyldig.

Dommerne mener det er hold i mannens forklaring.

Tok seg en drink hjemme

I februar 2016 fikk politiet en melding fra en person som mente at den tiltalte kjørte hjem fra sin arbeidsplass i beruset tilstand.

Mens to kollegaer mente at den tiltalte var edru på jobb den aktuelle dagen, opplevde to andre 51-åringen beruset.

En av dem sier at han fant en Imsdal-flaske som var halvfull med Gin på kontoret til tiltalte, en mengde som var betraktelig mindre da han sjekket flaska for andre gang den samme dagen.

Politiet valgte å oppsøke mannens bopel for å ta en promillesjekk som viste 2,1.

Mannen sier derimot at han ikke hadde drukket før han kjørte hjem, men tok seg en Gin og Cola med en gang han kom hjem.

I tillegg forklarte han for retten at han hadde et alkoholproblem og at han drakk ofte og mye i løpet av denne perioden. Før den aktuelle dagen hadde han drukket relativt mye to dager i forveien og han forklarte at han var «fyllesyk» på jobb.

Lege mente blodprøvene ikke var forenelig med forklaringen

En lege ved Folkehelseinstituttet mener at inntaket av fire desiliter med Gin, som tiltalte har forklart at han drakk etter at han kom hjem, ikke er forenelig med analyseresultatene.

At den tiltalte ikke mistet bevisstheten, slik de fleste gjør etter et så stort alkoholinntak som han har konsumert, taler mot hans forklaring, mener legen, som legger til at det derfor er lite sannsynlig at hele alkoholinntaket skjedde etter kjøringen.

Påtalemyndigheten har valgt å ikke tillegge dette særlig stor vekt på grunn av flere grunner.

Dette fordi tiltalte var meget beruset da han forklarte seg til politiet første gang. Det er videre vanskelig å anslå nøyaktig mengder på øyemål, står det i dommen.

Ettersom flertallet mener at det ikke er bevisst at mannen kjørte i ruspåvirket tilstand, er 51-åringen frifunnet.