Hopp til innhold

Vil plukke søppel fra Oslo til Kirkenes

– I Oslo ble vi nødt til å ha venteliste for dem som ønsket å være med. Norges Miljøvernforbund er på storstilt ryddetokt. Med seg har de nytt prosjekt som skal hedre frivillige.

SØPPEL: Aksel (13) og Fredrikke (10) fant mye søppel på Trangsholmen i Sandefjord

SØPPEL: Aksel (13) og Fredrikke (10) fant mye søppel på Trangsholmen i Sandefjord

Foto: Bendik Hansen / NRK

– Oi, den var det fint å få bort.

Aksel Gärtner løfter et rustent malingsspann opp fra en fjellsprekk. Til tross økende bevissthet rundt forsøpling, er det mye søppel som ligger igjen i naturen. Anne Gärtner har tatt med seg familien på ryddeaksjon med Norges Miljøvernforbund.

– Veldig bra tiltak! Det er jo en liten «eye opener» å se det her, sier Anne Gärtner, samtidig som hun og familien fyller sekk på sekk med avfall.

Måtte ha venteliste for strandrydding

Søndag startet ryddetoktet, som skal gå fra hovedstaden og helt opp til Kirkenes. Ruben Oddekalv er aksjonsleder, og håper på god oppslutning.

MYE IGJEN: Med mål om 31 stopp, skal Ruben Oddekalv og NMF rydde seg opp langs norskekysten.

MYE IGJEN: Med mål om 31 stopp, skal Ruben Oddekalv og NMF rydde seg opp langs norskekysten.

Foto: Bendik Hansen / NRK

– Vi skulle gjerne hatt mer pågang, men i Oslo var det så populært at vi ble nødt til å ha venteliste for dem som ønsket å være med, forteller Oddekalv.

Til de fremmøttes store glede forteller han at Sandefjords skjærgård nærmest er søppelfri, og at det derfor var vrient å finne et sted å ha en søppelaksjon der.

– Men helt innerst her er det en holme som alle de flinke Sandefjord-menneskene har glemt. Og jeg tror at når vi er ferdige med den i dag, så kan vi si «Sandefjord – check!»

–Vi må på en måte bare gjøre dette

Selv om reisemålet er Kirkenes, vet Oddekalv fremdeles ikke om de har råd til å gjennomføre hele turen.

– Vi har ikke finansiering for en måned, men vi kommer til å gå en hel måned, så får vi heller finne ut hvordan vi skal dekke den gjelden. Vi er jo en miljøorganisasjon, så vi må på en måte bare gjøre dette, for vi ser at det er et behov for det.

VERSTING: Oddekalv forteller at isopor er blant tingene som tar lengst tid å bryte ned

VERSTING: Oddekalv forteller at isopor er blant tingene som bruker lengst tid på å bryte ned i naturen.

Foto: Bendik Hansen / NRK

Miljøforkjemperen tror at en av løsningene på forsøplingsproblemet er å få folk ut på strendene, slik at de får eierskap til problemet. Bare på en times tid fyller de frivillige opp et titalls søppelsekker med båtputer, isopor, glass og taustumper. Ifølge Ruben Oddekalv er dette bare toppen av isfjellet.

– Vi må huske på at over 90% av plasten synker.

Lokker med intimkonserter

RYDDEKONSERT: Silya opptrer for frivillige som ryddet i Sandefjord-skjærgården

RYDDEKONSERT: Silya opptrer for frivillige som ryddet i Sandefjord-skjærgården.

Foto: Christoph Gun / CleanSounds

Med seg har Miljøvernforbundet det nyoppstartede prosjektet Cleansounds, som går ut på at artister holder intimkonserter for søppelplukkerne underveis. Ifølge initiativtaker Morten Sand er ideen at artister skal kunne gi noe tilbake til de frivillige, som takk for søppelplukkinga.

– Jeg vet det er nok artister som har lyst til å hedre frivillige, forteller Sand. Han har fått god respons fra artistmiljøet i Norge, og mener at artistene i Norge har savnet et tilbud som skal dette.

HEDER: Morten Sand vil legge til rette for artister som skal hedre frivillige

HEDER: Morten Sand vil legge til rette for artister som skal hedre frivillige.

Foto: Privat

Han er hemmelighetsfull rundt hvem som skal opptre i løpet av de neste ukene. Han tror nysgjerrigheten kan være med på å rekruttere flere frivillige. De første aksjonsgruppene har fått besøk av Madcon og Silya. Sand er skråsikker på at det vil bli gode opplevelser på vei nordover.

– Jeg ser veldig ofte festivalplakater rundt omkring, og jeg tenker ofte i mitt stille sinn at «ja, jeg slår den lista».