Folket vil beholde kirkeruin

Men det blir altfor dyrt, mener Riksantikvaren.

Ruiner etter Mariakirken i Tønsberg

Etter at ruinene etter Mariakirken ble gravd fram, har det blitt et sterkt engasjement for at ruinene skal forbli synlige på permanent basis.

Foto: Jan Gulliksen / NRK

Det som i dag er Tønsberg torg med et yrende folkeliv, var i sin tid en kirkegård.

Frem til 1864 lå det som den gang var en av Tønsbergs eldste kirker, Mariakirken, ved denne kirkegården.

Ruiner under lokk

For et år siden foreslo Tønsberg-forfatter Steinar Høiback at man burde grave fram ruinene av kirken og bruke dem i historieformidlingen, for eksempel ved å legge et glasslokk over.

Og ruinene ble gravd fram, men først og fremst som et midlertidig tiltak fordi torget skal rustes opp.

Da ruinene ble synlige for folk flest fikk Høibacks forslag vind i seilene. Såpass mye at ordfører Petter Berg nå har vært i møte med Riksantikvaren for å diskutere hva som kan gjøres. Berg setter stor pris på det engasjementet folk viser i denne saken.

– Blir for dyrt

Skisse av Mariakirkens omriss

Det svarte omrisset på denne informasjonsfolderen viser omtrent hvordan grunnflaten på kirken har sett ut (tårnet i bakgrunnen er ikke en kirke, men del av den gamle brannstasjonen).

Foto: Jan Gulliksen / NRK

– Men det ser ut til at et glasslokk over ruinene kan bli for krevende både teknisk og økonomisk. Dette ville komme til å bli teknisk avansert og derfor fryktelig dyrt.

På møtet har man derfor diskutert andre løsninger. Ruinene er allerede skannet og kan derfor brukes som utgangspunkt for en modell.

– En annen mulighet er å markere omrisset av kirken, eventuelt hjørnene av den, og se om det er mulig med kikkhull ned i ruinene.

Nektet å gå inn

Mariakirken var en middelalderkirke som ble revet i 1864 for å gi plass til nytt rådhus. Det var den siste middelalderkirken som var igjen i Tønsberg, og rivningsvedtaket var en upopulær avgjørelse.

Hvalfangerpioneren Svend Foyn ble så sint at han nektet å sette sin fot i det nye rådhuset.

Det er fortsatt mulig å se gjenstander og inventar fra Mariakirken. Både altertavla, kirkeskipet og prekestolen i Tønsberg domkirke kommer fra den gamle middelalderkirken. Det gjør også den eldste av de tre kirkeklokkene i domkirken (laget i 1530).