NRK Meny
Normal

Vil ha tilbake grensekontrollene i Norge

Nei til EU vil ta Norge ut av Schengen-samarbeidet. Det betyr noe for flyktningsituasjonen, men også at du må finne fram passet når du skal på harryhandel.

Kathrine Kleveland, Senterpartiet

Kathrine Kleveland stiller til gjenvalg som leder for Nei til EU. Landsmøtet avholdes i Svolvær denne helgen.

Foto: John-André Samuelsen / NRK

Nei til EU har landsmøte denne helgen der de blant annet skal også diskutere flyktningsituasjonen i Norge og Europa.

I et forslag til en uttalelse skriver organisasjonen at EU har bygd opp en inhuman yttergrensekontroll gjennom Schengen-avtalen, som stenger ute mennesker i nød.

– For nei til EU er solidaritet et hedersord, og vi har internasjonal solidaritet med i bærebjelkene våre. Når det gjelder EU og Schengen, så mener vi i Nei til EU at vi skal ha våre egne yttergrensepolitikk, og at vi skal ta avgjørelser nasjonalt, sier Kathrine Kleveland.

Store forskjeller

Hun mener denne høsten har vist et EU som sliter innad når det gjelder flyktningspørsmålet. Kleveland peker på forskjellene mellom EU-landene og trekker frem Sverige og Tyskland som har vært veldig åpne.

– På den andre siden har vi for eksempel Ungarn som har bygd grenser. Vi klarer ikke å se at EU hverken har vært et fredsprosjekt, eller fått til felles løsninger når det gjelder flyktninger. Derfor ønsker vi oss ut av Schengen.

Nei til EU ønsker seg en topplederkonferanse, der de nordafrikanske landene, USA og Russland være med, i tillegg til de europeiske landene.

– EU blir rett og slett for smått og de har ikke klart å løse flyktningproblemet, sier Kleveland som mener løsningen ligger i et bredere, internasjonalt samarbeid.

– Finnes ikke enkle løsninger

Nei til EU mener årsaken til flyktningstrømmen må løses.

– Krigen i Syria må stanses, penger må samles inn og flyktninger må få nye hjem. Det finnes ikke enkle løsninger for denne krisen.

Norsk pass

Det er lenge siden vi har måttet ha med passet for å reise til Sverige eller Danmark. Går det som Nei til EU vil, så kan det hende du må det.

Foto: Heidi Gomnæs / NRK

Hun vil ikke gå inn og si at Norge skal ha en strengere flyktning- og asylpolitikk, men understreker at Nei til EU ønsker at det er norske politikere og det norske Stortinget som må ta ansvar for flyktningener og for yttergrensekontroll i Norge.

Går Norge ut av Schengen-avtalen, kan det bety at vi må finne frem passet bare vi skal over til Sverige for å handle. Men Kleveland er ikke bekymret for at det blir et problem.

– En oppsigelse av Schengen-avtalen vil bety at vi skal ha en grensekontroll ja, men vi finner nok løsninger blant våre nordiske land, sier Nei til EU-lederen.