Vant fotokonkurranse

– Nå er jeg litt overveldet, sier en glad Marie Kvamme-Madsen til NRK torsdag kveld.

Wilse-gjenskapelse
Foto: Marie Kvamme-Madsen / Privat

I forbindelse med fotograf Anders Beer Wilses 150-årsjubileum, inviterte Nasjonalbiblioteket deltagerne i Nasjonal fotovandring til å gjenskape ett eller flere av Wilses motiver.

Marie Kvamme-Madsen

Marie Kvamme-Madsen er fotograf og liker å ta eksperimentelle bilder.

Foto: Marie Kvamme-Madsen / Privat

En av dem som tok utfordringen var Marie Kvamme-Madsen fra Ramnes.

– Jeg synes Wilse er veldig spennende som fotograf og plukket ut tre bilder fra Tønsberg-området som jeg prøvde å gjenskape, forteller Marie.

En av bildene hennes gikk til topps i konkurransen.

Hele Norge

– Vi fikk inn bilder fra hele landet, mange i fin kvalitet, og med mange forskjellige innfallsvinkler til oppgaven. Å fotografere på nytt et motiv er spennende fordi det sier noe om tiden som har gått, det kaster både lys over fortiden og nåtiden. Vi har vektlagt både kreativitet og gjenkjennelse når vi har valgt ut vinnerbidragene, forteller seksjonsleder Arhtur Tennøe ved Nasjonalbiblioteket.

Gikk på skole i Horten

Anders Beer Wilse (1865–1949) skapte gjennom sitt liv og virke et enormt bildearkiv over Norge og norsk kultur.

Vår nasjonale identitet er preget av hans fotografier fra første halvdel av 1900-tallet, en tid da Norge gikk fra å være et tradisjonelt bondesamfunn til å bli en moderne, industrialisert nasjon, skriver Nasjoalbiblioteket om fotografen.

Motivene i Wilses bilder byr på et mangfold av både landskap, bybilder, hendelser og mennesker – fra situasjonsbilder til rene portretter.

Han vokste opp i Kragerø, dro til sjøs 13 år gammel og tok eksamen ved Horten Tekniske Skole på Karljohansvern i Horten i 1882.

Konkurransen er et ledd i det nylig inngåtte samarbeidet mellom Nasjonal fotovandring og Nasjonalbiblioteket. Vinnerne av konkurransen ble kunngjort på et møte i Norsk fotohistorisk forening – Preus museums venner torsdag 10. desember.