NRK Meny
Normal

Dette er ikke lov i Færder nasjonalpark

Men blir du tatt i sommer, får du en informasjonsbrosjyre i stedet for bot.

Vannscooter
Foto: Rainer Prang / NRK

– Det er totalforbud mot å kjøre vannskuter i Færder nasjonalpark, og det er nytt for mange av dem som bruker Vestfold-skjærgården, sier Morten Skarpaas, leder av politiets sjøtjeneste.

Første gang informasjon, andre gang bot

Da Færder nasjonalpark ble opprettet 23. august i fjor, ble det 340 kvadratkilometer store området satt under strengere regler enn båtfolket i Vestfold har vært vant til.

Øyperlen Østre Bolæren i Vestfold

Nasjonalparken strekker seg fra Den strekker seg fra Ormøy i Nøtterøy kommune i nord til Færder fyr i Tjøme kommune i syd.

Foto: Tor Richardsen / Scanpix

Her kan du lese hele forskriften om vern av nasjonalparken.

I paragraf 3, punkt 6.2a står det helt klart: a) Bruk av vannscooter er forbudt.

– Det vi har gjort så langt i år, er å informere. Vi har laget et informasjonsskriv som vi distribuerer til dem som kjører her. Så får de beskjed om å ta seg forsiktig ut av nasjonalparken, sier Skarpaas og forteller at de kommer til å fortsette å bare informere en stund til.

Blir du tatt på vannskuter, får du altså i første omgang et informasjonsskriv. Men det politiet registrerer navnene på dem som har fått informasjonsskrivet og blir de stoppet igjen, så vanker det bøter.

– Mange promillekjørere

Created by InfoDispatcher

Morten Skarpaas besøkte i dag reporter/øyboer Jan Gulliksen og fortalte om hva politiets sjøtjeneste gjør i skjærgården om dagen.

Fra mai til august er sjøtjenesten ute i skjærgården hver eneste dag. En båt dekker hele Vestfold. Skarpaas forteller at de er forskjellige steder hver dag.

– I helgene reiser vi gjerne dit det skjer noe, for eksempel dit det er festivaler og andre arrangementer. Erfaringsmessig er det en del festglade mennesker der, og det fører desverre med seg en del promillekjøring, sier Skarpaas.