Hopp til innhold

Uvanlig mange bruddskader i år

Folk har strømmet til sykehusene på Østlandet med brukne armer og ben i vinter. Hålkeføre får mye av skylda.

Brukket fot

BRUKKET: På en av vinterens glatteste dager, gipset helsepersonell på Sykehuset i Vestfold fem personer før klokka 12.00.

Foto: Hans Petter Reppe / NRK

– Det er blitt en del overtid og mye helgejobbing, vi har måttet operere i helgene for å komme gjennom bunken, sier overlege i ortopedi Knut Forberg på Sykehuset i Vestfold.

Lang vinter med mye hålkeføre har sørget for smertefulle møter med isen for mange av pasientene. Skadestua har registrert 1446 personer med brudd i januar, februar og mars i år.

På Oslo universitetssykehus er 3533 personer registrert med bruddskade i første kvartal i år. Fotgjengere som har falt på isen utgjorde 21 prosent av alle skader registrert i denne perioden.

«Skal bare»

Trykket har før til at akutte skader brukt opp mye av kapasiteten.

– Samtidig må dem som har vært inne til behandling for bruddskader inn på kontroll en til to uker etterpå. Det er også med å redusere kapasiteten, sier han.

Legen sier mange har hatt en «skal bare» holdning til det glatte føret.

– Typisk skader unge seg på ski, mens middelaldrende sklir på fortauet eller trappa hjemme når de skal hente posten i tøfler, sier han.

Brakk håndleddet

Sigrid Røste som bor i Larvik ble en del av bruddstatistikken for vinteren, da hun måtte skynde seg til legevakta med et brukket håndledd.

– Jeg skled på steintrappa, den var glasert av underkjølt regn. Plutselig lå jeg der uten å skjønne noe som helst, sier hun.

Kvinne brakk håndleddet

BRAKK HÅNDLEDDET: Sigrid Røste ble behandlet på Legevakta i Tønsberg i vinter.

Foto: Hans Petter Reppe / NRK

Ankler og influensa

Asbjørn Sorteberg ved ortopedisk avdeling på Sykehuset i Østfold sier de har behandlet flere brudd i håndledd, ankler og hofter.

– Denne vinteren hadde vi en kraftig influensasesong, som kom i tillegg til glatt føre. Det har krevd mye av sykepleierne og legene, og vi har hatt et jevnt over høyt belegg, sier Sorteberg.

Ankelbrudd nederst i leggen skal stort sett opereres og sykehuset opererer flere håndleddsbrudd.

Masser av bruddskader

Asbjørn Sorteberg ved ortopedisk avdeling på Sykehuset i Østfold.

Foto: Lotto Olsen / NRK

– Det har ført til at noen pasienter har måttet vente lengre enn vi ønsker, sier han.

Slipper ikke unna

Også på Ahus har det vært travelt i vinter, sier pressesjef Geir Boye Lindhjem. Ortopedisk akuttpoliklinikk hadde uka etter påske 215 kontroller på fire dager. Det er omtrent 100 mer enn en vanlig femdagersuke, sier han.

Både Knut Forberg, og Asbjørn Sorteberg sier selv ansatte på sykehuset i Vestfold og Østfold ikke har sluppet unna med skader.

– Vi har operert på sykepleiere også, sier dem.

Flere nyheter fra NRK Vestfold og Telemark