Her satt skjæra bom fast

Unngå reir i pipa.

Skjære satt fast i ildstedet.

SATT FAST: Brannvesenet fikk øye på skjæra gjennom ruta på ildrommet.

Foto: VIB

Brannvesenet merker at det er vår. De har nemlig flere ganger måttet rykke ut – ikke for å slukke branner, men for å hente ut dyr fra piper den siste tiden. Sist mandag kveld.

Brannkonstabel Gunvald Blesvik holder skjæra.

FRI: Brannkonstabel Gunvald Blesvik var med på å redde ut skjæra.

Foto: VIB

En skjære hadde havnet i et ildsted på Nøtterøy.

– Den satt inne i ildrommet og vi så den gjennom ruta. Brannkonstablene Thomas Klavenes og Gunvald Blesvik la en plan for hvordan de skulle få ut fuglen, uten at den fikk sjans til å flakse i vei innendørs, sier brannmester Trond Abrahamsen og fortsetter:

– Planen fungerte utmerket. Skjæra ble tatt ut og sluppet fri.

Brannvesenet holde skjæra etter de har tatt den ut fra peisen.

HENTET UT: Skjære fikk fly av gårde.

Foto: VIB

Attraktiv reirplass

Brannmannen holde måka i hendene sine.

BAK SPJELDET: Denne måka satt seg fast i en pipe i Åsgårdstrand i mars i år. Brannvesenet fant den bak spjeldet i peisen.

Foto: VIB

Med våren starter hekkingen, og fuglene er i full gang med å bygge reir. Pipa er tydeligvis en attraktiv plass for det.

Vestfold interkommunale brannvesen (VIB) opplyser at det er mye jobb å fjerne et reir fra pipa. Deres feiere anbefaler derfor å plassere noe på toppen av pipa for å hindre reirbygging, spesielt steder hvor fugler tar tilhold år etter år.

– Ildsted- og skorsteinsforhandlere, samt blikkenslagere har produkter, eller kan lage konstruksjoner som monteres på toppen. Når det først er bygget rede i pipa, er det mye jobb å få dette ut. Veldig ofte må vi feie det ned og ta det ut via sotluke i bunn av pipa, sier feiermester Jan Espeseth.