Hopp til innhold

– Alt er et slit

Unge jenter er ulykkelige, viser ny undersøkelse.

Jente anonym

Mange jenter føler at mye av hverdagen er et slit ifølge den ferske undersøkelsen. (illustrasjonsfoto)

Foto: Geir Ingar Egeland / NRK

Det er Norsk institutt for forskning om oppvekst, velferd og aldring, NOVA, som har stått for undersøkelsen «Ungdata».

Ungdata

Resultatene i Ungdata-undersøkelsen er samlet inn fra 2010 til 2012, og over 40.000 norske ungdommer har svart på 200 spørsmål om hverdagen sin.

Foto: Skjermdump fra Nova.no

Mer enn 40.000 ungdomsskoleelever på 8.–10. trinn og første trinn på videregående skole fra 101 kommuner i Norge har deltatt i undersøkelsen.

Les også:

Rapporten viser at norsk ungdom trives godt både hjemme og på skolen. Likevel er det en god del unge som sliter med psykiske helseplager.

Dagens unge viser typiske symptomer på stress, som det «å tenke at alt er et slit» eller «å bekymre seg for mye om ting». Særlig er det mange jenter som sliter med å få hverdagen til å gå i hop.

Flere sliter i Vestfold

– Det er særlig et tydelig negativt trekk i svarene, sier prosjektleder Marte Kvernland i Virksomhet folkehelse i Vestfold fylkeskommune, som har sett på Vestfolds tall.

I Vestfold svarte hele 47 prosent av jentene bekreftende på spørsmålet om de i løpet av den siste uken hadde følt at "alt er et slit". Det er høyere enn i landet som helhet.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Men flertallet har det bra

Ungdata viser at de fleste norske ungdommer er fornøyd med foreldrene og opplever dem som viktige støttespillere i hverdagen. De har nære venner de kan stole på, og mange er tydelig fornøyd med lokalmiljøet.

I tillegg trives ungdom på skolen og opplever den som et godt sted å være. Generelt er ungdom optimistiske med tanke på framtiden. Få tror de kommer til å bli arbeidsledige, og tre av fire tror de kommer til å få et godt og lykkelig liv, står det i sammendraget av rapporten fra NOVA.

Marte Kvernland

Marte Kvernland håper rapporten fra Telemarksforskning skal hjelpe dem med å forstå hvorfor så mange jenter føler at mye er et slit, samtidig som det store flertallet av ungdommer faktisk har en god hverdag.

Foto: Jan Gulliksen / NRK

Vestfold fylkeskommune har engasjert Telemarksforskning til å analysere resultatet av undersøkelsen. Inntil rapporten derfra er klar, synes Kvernland det er vanskelig å finne en sammenheng mellom det at de fleste har det bra mens mange jenter sliter.

– Vi må kanskje stille oss spørsmålet om hva slags krav samfunnet stiller til ungdom i dag. Det er vel flere som har antydet at presset for å være vellykket er ganske stort.

Bedre enn før

Undersøkelsen omfatter 200 spørsmål om blant annet fysisk og psykisk helse, nærmiljø, familie, venner, fritid, mobbing og rus. Det er første gang det gjennomføres en levekårsundersøkelse av så stor skala for ungdom og resultatene viser at ungdommene i Norge har relativt likt syn på hvordan de syns livet er.

– Der pekes det på at dagens unge er flittigere, flinkere, fredeligere og mer fremtidsrettet enn tidligere ungdomsgenerasjoner, sier Kvernland

Øker med alderen

Men også i NOVA stiller man seg spørsmålet om hvorfor så mange jenter sier at "alt er et slit" eller at de er ulykkelige eller deprimerte. Andelen av ungdommer med det forskerne kaller et depressivt stemningsleie øker for øvrig oppover i klassetrinnene.

Kanskje kan man få noen svar 25. og 26. november i år. Da skal Vestfold som eneste fylke her i landet arrangere en stor ungdomskonferanse for å følge opp undersøkelsen.

Tone H. Jørgensen

Tone H. Jørgensen er med som arrangør av ungdomskonferansen finner sted i Vestfold i slutten av november.

Foto: Marianne Aakermann / NRK

Tone H. Jørgensen jobber i fylkeskommunen som rådgiver og ansvarlig for ungdomsmedvirkning. På konferansen skal et ungdomspanel få se undersøkelsen, før de skal legge frem «ungdommens røst» på konferansen. Hun er spent på hva ungdommene kommer frem til etter å ha sett undersøkelsen og snakket om den.

– Kan hende det de kommer frem til er noe helt annet enn NOVA og Telemarksforskning har kommet frem til. Det ligger jo mye bak disse tallene, og jeg håper vi kan få noen svar på det, sier Jørgensen.

Flere nyheter fra NRK Vestfold og Telemark