NRK Meny
Normal

Treningssenter dømt til å begrense støy

Framover må også Sporty 24 i Stokke begrense åpningstidene. Fram til nå har senteret vært åpent fra klokka 05 til 24 hver dag året rundt.

Sporty24 i Stokke

Treningssenteret Sporty 24 i Stokke har i Tønsberg tingrett blitt dømt til å redusere støy. Beboerne i etasjen over har klaget over støy fra treningslokalet helt siden det kom for nesten to år siden.

Foto: Hege Therese Holtung/NRK

Treningssenteret Sporty 24 i Stokke er i Tønsberg tingrett dømt til å begrense støynivået fra treningslokalet.

I tillegg blir også åpningstidene bregrenset fram til støynivået kommer på det nivået Teknisk forskrift krever.

Det er naboene i de seks leilighetene i underetasjen som har stevnet senteret for retten. De mener de har blitt utsatt for urimelig støy fra senteret helt fra det kom for nesten to år siden.

De over 1000 medlemmene på Sporty 24 kan trene vekter og spinning. Fram til nå har de med nøkkelkort kunnet trene fra klokka 05.00 om morgenen til midnatt hele året.

Les også:

Vil bedre nattesøvnen

Innen 1. april neste år må innehaverne av senteret bevise at de har gjort tiltak som begrenser støyen.

– Fram til da har naboene krav på å i det minste å kunne sove en hel natt uten å risikere å bli vekt av støy fra senteret, heter det i domsavsigelsen.

Derfor begrenses åpningstidene til klokka 07 til 22 på hverdager, og 09 til 21 på lørdager.

Det er ikke helt det naboene ønsket. De ville ha søndagsstengt og åpningstider fra henholdsvis 09- 18 og 10- 15 på hverdager og lørdager.

Sporty 24 AS i Stokke leier førsteetasjen i bygget av Prima Invest AS.

Retten legger vekt på at treningssenterkjeden inngikk leieavtalen vel vitende om at det var leiligheter i førsteetasje. I avtalen står det dessuten at leieobjektet ikke må bli benyttet på en slik måte at andre leietakere eller naboer blir utsatt for unødvendig støy.

Har gjort tiltak

Det ble foretatt støymålinger i to av leilighetene i mars. Det høyeste lydnivået ble målt til 58 desibel i den ene leiligheten. Dette var inne på soverommet. Det er 31 desibel høyere enn grenseverdiene som er satt i Norsk Standard 8175, «lydforhold i bygninger», og i en veileder fra Helsedirektoratet.

Det var støy fra vektene i treningslokalet som gav fra seg mest bråk.

– De hardeste smellene fra vektene ga følbare vibrasjoner fra gulet, og fikk det til å klirre i glass og lignende, heter det i rapporten fra selskapet som målte lydnivået.

Innehaverne av Sporty 24 har gjort støydempende tiltak etter målingene i mars. Støynivået har ikke blitt målt etter dette, og det anser retten som uheldig. Retten har forholdt seg til målinga som ble utført før tiltakene.

De tre saksøkerne som forklarte seg i retten sa imidlertid at støyen fra tredemøllene har fortsatt på tross av tiltakene. Utbedringene i spinningsalen har derimot vært vellykkede.

– Ikke til ulempe

Innehaverne av Sporty 24 i Stokke mente at de opprinnelige åpningstidene ikke var til ulempe for beboerne, og fremmet påstand om frifinnelse.

De påpekte også at beboerne i første etasje selv hadde valgt å flytte til et sentrumsområde, og derfor måtte regne med noe støy.

Helsedirektoratets veileder sier blant annet også at diskoteker og treningssentre ikke bør plasseres i bygg som benyttes til boliger, på grunn av støyutfordringer.

Saksomkostninger har ikke blitt tilkjent.