Hopp til innhold

– Det var voldsomt tidlig!

Biolog Erik Bleken har allerede observert gravand, fiskeørn og svartstrupe i Vestfold. – Fuglene følger med på vind og vær før de setter av gårde mot nord, sier han.

Fuglenes bensinstasjon

Biologen sier det er en svært spennende tid nå.

Foto: Helena Rønning / NRK

Bleken har tilbrakt mye tid på fuglekikketårnet på Ilene, innerst i Tønsbergfjorden i Vestfold, de siste dagene.

Her har han sett at noen fugler har vært spesielt tidlig ute i år.

– Dette er en slags bensinstasjon for de fuglene som kommer nordover. Det å dra fra varme land sør i Europa og nordover, koster vanvittig med energi. De som skal videre mellomlander her, mens noen begynner å etablere seg her, sier han til NRK.no.

Denne uken har han observert en svartstrupe, fiskeørn og gravand – sistnevnte er ikke uvanlig å se såpass tidlig på året, men det gjelder ikke for de to første, forteller Bleken.

– Fiskeørnen så jeg på torsdag. Det var voldsomt tidlig!

– Svartstrupen må ha blåst opp med noe varmt vær. Om det blir kaldere igjen nå, så kan det bli et problem for den. Det er meldt kaldt vær over helgen, så nå er det spennende her, fortsetter han entusiastisk.

Se også:

Havørn i lufta

For to dager siden så han også en voksen havørn over fuglekikketårnet i Tønsberg.

– Den spant rundt i lufta her og fløy vestover. Jeg er spent på hvor den blir av. Et par hekker i Drøbak allerede, og det hadde vært gøy om den kunne etablert seg ute i Oslofjorden her, sier han.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Erik Bleken

Biolog og hobbyornitolog Erik Bleken håper nå at en havørn skal etablere seg i Oslofjorden.

Foto: Helena Rønning / NRK

Biologisk klokke

Biologen sier at det er viktig for fuglene å være tidlig ute.

– De som kommer først tar de beste områdene, forklarer han.

– Våren kom noe tidlig i år, og hvordan vet fuglene som befinner seg lenger sør, at det er snøfritt og blitt varmere oppe i nord?

– De som ikke skal så langt sør, følger været. Når det er varme perioder sørover, drar de så langt de kan. Så stopper dem når de kommer til kaldere vær, sier han og fortsetter:

– De som er i Afrika kan ikke vite dette så godt, i alle fall ikke i starten. Da regner man med at mye av det er bestemt av en biologisk klokke som går på daglengde og lys, for det er stabilt. Så drar de nordover de også.

Men det er ikke alltid at de fuglene som drar nordover først klarer seg like bra. Det kan bli for kaldt og vanskelig å finne mat. Noen kan også finne på å returnere sørover igjen, om det blir for kaldt for dem her.

Les også:

Fuglenes bensinstasjon

Bleken kaller området for fuglenes bensinstasjon.

Foto: Helena Rønning / NRK

Flere nyheter fra NRK Vestfold og Telemark