– Jeg har tenkt mye på at jeg kunne dødd

LARVIK TINGRETT (NRK): Tre menn er tiltalt for å ha forsøkt å drepe en annen mann.

En grå dør med blod på.

Det var blod flere steder i gangene i leilighetskomplekset etter skytingen.

Foto: Philip Hofgaard / NRK

Det var i 02.30-tiden natt til tirsdag 6. juni i fjor at politiet ble varslet om skyting i et leilighetskompleks i Larvik. En mann i 20-årene ble pågrepet på stedet. Politiet mente flere var innblandet og søkte med hunder i området. Like før klokken 06.00 ble ytterligere to menn pågrepet, siktet for drapsforsøk eller medvirkning til dette.

Mandag startet rettssaken mot de tre i Larvik tingrett. De erkjenner ikke straffskyld. Mannen som skjøt, innrømmer dette, men nekter likevel straffskyld for drapsforsøk.

Skutt gjennom kinnet

Ifølge tiltalen dro mennene hjem til en annen mann i Larvik, og forsøkte å drepe ham ved å skyte ham i hodet. Skuddet gikk i stedet gjennom munnen, kinnet og skulderen hans.

I tiltalen står det at den ene tiltalte hadde med seg en kniv og sørget for å holde døren oppe, at den andre rettet en pistol mot mannens hode og skjøt, mens den tredje tiltalte flere ganger sa at han skulle skyte mannen.

Fornærmede forklarte i retten i dag at han og den tredje tiltalte hadde hatt en konflikt en ukes tid før skytingen, men at han ikke visste hvem de to andre var. Han sa at han åpnet døren for dem fordi han trodde det var en kamerat som banket på.

Han ble først kjørt til sykehuset i Tønsberg etter skytingen, og deretter fløyet videre til Oslo universitetssykehus Ullevål. Bistandsadvokaten hans kommer til å be om erstatning til sin klient.

– Jeg har tenkt mye på at jeg kunne dødd, sa fornærmede i retten. Han forklarte også at han har vært redd og hatt problemer med å sove i ettertid.

Den tredje tiltalte forklarte seg også for retten mandag. Der benektet han å ha sagt at han andre skulle skyte mannen. Han innrømmet å ha vært ruset, og sa at det er mye han ikke husker fra den aktuelle natta. Han sa videre at han fikk panikk da skuddet ble avfyrt.

Risikerer ni års forvaring

I tiltalen står det også at det vil bli bedt om ni års forvaring for mannen som skjøt.

Nils Christian Nordhus i rettssalen.

– Min klient erkjenner ikke straffskyld fordi han på handlingstiden var strafferettslig utilregnelig, sier advokat Nils Christian Nordhus.

Foto: Hege Therese Holtung / NRK

Hans forsvarer, advokat Nils Christian Nordhus, sier til NRK at hans klient har erkjent de faktiske forhold. Men at han, etter deres oppfatning, «mangler skyldevnen til å ta riktige avgjørelser».

– Av den grunn er det ikke grunnlag for straffansvar, sier advokaten.

– Hvorfor mangler han evnen til det?

– Fordi han har en psykisk helsetilstand som tilsier at han ikke oppfyller lovens krav for straffansvar.

– Din klient risikerer forvaring. Hva tenker du om det?

– Det tar han på stort alvor. Han vil bestride forutsetningene for en slik straffereaksjon.

Det er satt av seks dager til saken i retten.

– Min klient synes det er en stor påkjenning å være her i dag. Han kvier seg veldig for rettssaken og for hva som skal skje her. Det er en stor belastning for han å i det hele tatt møte her i dag.

– På feil sted til feil tid

Advokat Jon Anders Hasle er forsvarer til mannen som skal ha holdt kniven under skyteepisoden. Hans klient innrømmer at han hadde med seg en kniv, men erkjenner likevel ikke straffskyld.

Jon Andres Hasle utenfor Larvik tingrett.

– Han har ikke forsøkt å stikke noen med kniv, eller forsøkt å drepe noen. Det er hans helt klare oppfatning, sier Jon Anders Hasle om sin klient.

Foto: Hege Therese Holtung / NRK

– Han mener han ikke medvirket til handlingen. Han var til stede da skuddet falt, men han er klar på at han ikke visste noe om skytingen før det skjedde.

Klienten hans innrømmer også å ha vært ruset under hendelsen.

– Han var i en forferdelig fase i livet sitt, med trøbbel med både rus og psykisk helse. Han var på feil sted til feil tid. Han var med å oppsøke personen, men han er helt klar på at han ikke hadde noen tanke om at noen skulle bli skutt, sier Hasle.

Tre personer er siktet etter at en mann ble skutt natt til tirsdag.

Tre menn ble pågrepet etter skytingen i Larvik i fjor sommer. En inne i leilighetskomplekset, og to utenfor.