– Vi vil ikke presse folk

Stiftelsen Ordet tilbyr deg å donere med bankkort og avviser at de bevisst gjør det vanskelig for folk å si nei. – Vi lever i en tid hvor folk så godt som aldri har kontanter på seg, sier daglig leder.

Betale med kort

Vil folk gi, så kan de det og da har vi flere alternativer for dem, mener Stiftelsen Ordet.

Foto: Sara Johannessen / NRK

Flere kunder ved en matvareforretning i Holmestrand, inkludert journalisten, hevet øyenbrynet da en representant som sto plassert utenfor sa de hadde bankterminal dersom man ikke hadde kontanter.

– Vi lever i en tid hvor folk så godt som aldri har kontanter på seg. Vi tenkte det var fornuftig å investere i en bankterminal, slik at folk som har lyst kan gi selv uten kontanter i lomma, sier daglig leder i Stiftelsen Ordet, Per O. Svendsen.

Stiftelsen Ordet driver med rusforebyggende arbeid, og er blant annet rundt på skoler fpr å undervise elever.

– Første gang jeg hører om det

For daglig leder i Innsamlingskontrollen, Børre Hagen, er det første gang han hører om stiftelser eller organisasjoner som bruker bankterminal for å skaffe seg donasjoner.

Stiftelsen Ordet

Stiftelsen Ordet opplever at færre har kontanter på seg og har brukt bankterminaler i lang tid.

Foto: Stiftelsen Ordet / Privat
Børre Hagen, Innsamlingskontrollen

Børre Hagen, daglig leder i Innsamlingskontrollen.

Foto: David Vojislav Krekling / NRK

– Men jeg vet at det er har vært tema flere steder, men det første jeg hører om som har tatt det i bruk, sier Hagen.

Innsamlingskontrollen er en instans som kontrollerer at innsamlingsvirksomhet drives forsvarlig og at pengene går til det formålet som er oppgitt.

Lønte seg raskt

En bankterminal koster 15 000 kroner pluss oppkoblingsgebyr og en årlig avgift på et par-tre tusen kroner. Men det lønte seg ganske raskt, for det er mange som velger å gi med bankkort, ifølge Svendsen.

– I starten var mange skeptiske, men i dag er det håpløst å ikke ha mulighet til å bruke kort og det er mange som bruker dette alternativet, sier han.

Frelsesarmeen bruker bankterminal

Frelsesarmeen tok i bruk bankterminal ved sine gryter i 2012. Stiftelsen Ordet har brukt bankterminaler i over et tiår.

Foto: KNUT SKYLLINGSTAD / NRK

På spørsmål om bankterminal er å "tvinge" folk til å gi, svarer Svendsen klart nei.

– Vi vil ikke presse publikum. Vil folk gi, så kan de det og da har vi flere alternativer for dem, sier Svendsen.

Frelsesarmeen tar kort

I likhet med Stiftelsen Ordet bruker Frelsesarmeen bankterminal for å få inn donasjoner. Røde Kors bruker det ikke, mens Redningsselskapet bare bruker det på større messer når de i tillegg selger utstyr.

– Vi begynte med det i 2012, men det er frivillig og brukes spesielt rundt juletider. I jula 2014 var det 20 bankterminaler i bruk ved våre gryter, sier kommunikasjonsrådgiver i Frelsesarmeen Ellen Marie Skjefstad.