NRK Meny
Normal

Tilbake på fastlandet

Etter 114 dager på sjøen, var det stopp. Forrige onsdag valgte mannskapet ved Kon-Tiki 2 ekspedisjonen å avslutte ekspedisjonen og be om hjelp.

CHILE-HUMAN-INTEREST/ A raft of the Kon-Tiki 2 international raft expedition, is seen during a Chilean Navy rescue operation on a merchant ship, in Pacific Ocean waters off Puerto Montt

BA OM HJELP: Målet til Kon Tiki 2-ekspedisjonen var å vise at man kan seile med balsaflåte fra Peru til Påskeøya og tilbake igjen, men forrige onsdag måtte de avbryte ekspedisjonen.

Foto: HANDOUT / Reuters

Mandag ettermiddag norsk tid kunne mannskapet på de to flåtene som utgjorde den norske Kon-Tiki 2-ekspedisjonen gå i land i Chile etter å ha blitt berget av et lasteskip i forrige uke.

Ekspedisjonen seilte ut fra Callao i Peru 7. november og nådde Påskeøya 43 dager senere, men måtte avbryte ekspedisjonen på tilbaketuren etter 114 dager i sjøen.

Var forberedt

Liv Arnesen, en av deltakerne på ekspedisjonen forteller at de nettopp er ankommet et hotellrom i Concepcion i Chile.

Hun forteller at de har vært forberedt på å måtte avbryte ekspedisjonen en stund.

– Været har blitt dårligere og dårligere, vi har hatt en stiv kuling minst en gang i uken som har tatt på flåtene veldig hardt, så det har vel sunket sakte, men sikkert inn hos de fleste om at dette ikke kom til å gå, sier hun.

Store opplevelser

Tross en litt brå avslutning legger hun til at det har vært fantastiske opplevelser på reisen.

– Jeg har blitt veldig glad i havet, ler hun, og legger til at hun elsket vaktene fra fire om morgenen til åtte, der hun kunne se på stjernehimmelen.

Hun tror at alle har hatt store opplevelser av reisen, og forteller at hun har lært en del på ekspedisjonen.

– Jeg har lært å seile en flåte og jeg har lært mye om havet, legger hun til, og sier at hun nok må sortere inntrykkene litt etter at de ankom fastlandet.

Hva er planene nå etter ekspedisjonen?

– Akkurat nå skal vi ut og spise lunsj. Vi har besøk fra den Norske ambassaden i Santiago som har bedt oss alle ut på lunsj. Etter lunsjen skal vi ha en debrif og snakke om opplevelsene våre og inntrykkene vi har, sier hun.