Hopp til innhold

Tester ut ny tidevannsteknologi

SVELVIK (NRK): Et norsk firma tester ut ny tidevannsteknologi i sjøen. Men Norge er ikke et ideelt sted for den nye teknologien.

Tidevannsturbin settes ut i Svelvik

SETTES UT: Vannkraftturbinen settes ut utenfor Svelvik.

Foto: Tidetec

På havbunnen utenfor Svelvik, fem meter under overflaten, har selskapet Tidetec satt ned en prototype av ny teknologi de mener kan gjøre tidevannskraftverk mer lønnsomme.

Ifølge Teknisk Ukeblad går en av Norges sterkeste tidevannsstrømmer i dette området, der vannet går med seks knop ut og to knop inn.

– Dreiemekanismen utgjør forskjellen

– Det er en trommel som huser en vannkraftturbin. Trommelen dreier 180 grader, slik at vannkraftturbinen kan produsere strøm i begge retninger, sier teknologisjef Joachim Amland.

Tidevannsturbin

PROTOTYPE: Slik ser vannkraftturbinen ut.

Foto: Tidetec

Det er nettopp denne dreiemekanismen som gjør at Tidetecs tidevannsanlegg skiller seg fra andre anlegg.

– De som står installert i dag bruker relativt konvensjonell vannkraftteknologi. Det vil si en turbin som egentlig er optimalisert for å produsere en vei. De er modifisert slik at de kan produsere to veier, men produserer dårlig når de går i revers, sier Amland.

– Da tenkte vi «hva om vi dreier hele turbinen?» Da får du samme effekt både når du produserer på inngående og utgående strøm. Virkningsgraden på turbinen økes fra 60 til 90 prosent, og anleggene blir mye mer lønnsomme.

Ikke lønnsomt i Norge

Joachim Amland i mørk dress.

UTLANDET: Joachim Amland opplyser at de anleggene de ønsker å installere i Storbritannia er vesentlig større enn anlegget som nå står i Svelvik.

Foto: Hans Petter Reppe / NRK

Testperioden varer i seks uker, og foreløpig har testene gått som planlagt. Men selv om alt skulle gå som planlagt, satser ikke selskapet på å bygge kraftverk av denne typen i Norge.

– Det er interessant, men ikke økonomisk interessant. Det er to grunner til det: Det er for lav tidevannshøyde, dette er anlegg som utnytter høydeforskjell, og så er det for billig strøm, sier teknologisjefen.

I stedet satser selskapet i Storbritannia.

– Fem anlegg er planlagt på tegneblokka i Storbritannia. Det er de anleggene vi sikter på – store områder hvor høydeforskjellen er større. Da blir det et vannkraftanlegg i sjøen, sier Amland.

Flere nyheter fra NRK Vestfold og Telemark