Hopp til innhold

Stortingsrepresentant: – Mobilforbudet gjør oss mer sosiale

– Mobilforbudet i stortingsrestauranten gjør at vi snakker mer sammen, sier den ferske stortingsrepresentanten Maria Aasen-Svendsrud. Et tiltak flere bedrifter bør vurdere, mener arbeidslivscoacher.

Maria Aasen-Svendsrud

UTEN MOBIL: Maria Aasen-Svendsrud synes det er positivt at man må legge fra seg mobilen i stortingsrestauranten.

Foto: Bernt Sønvisen / Arbeiderpartiet

72 nye stortingsrepresentanter møtte på Stortinget etter valget i høst og må lære seg de mange skrevne og uskrevne reglene som eksisterer på Stortinget.

Blant annet er det ikke lov å bruke mobiltelefonen i stortingsrestauranten.

– Vi får ikke lov å snakke i mobil her inne. Når det ringer må vi ta med oss telefonen på gangen, forklarer Maria Aasen-Svendsrud, stortingsrepresentant for Arbeiderpartiet i Vestfold.

Det er et forbud hun synes er bra.

– Det blir hyggeligere når vi spiser lunsj sammen. Det blir god stemning og artigere å være her når vi må snakke med hverandre og ikke i telefonen, sier hun.

Maria Mork

RELASJONER: Partolk Maria Mork jobber med relasjoner hos både par og i arbeidslivet.

Foto: Privat

– Fordel for nye

Svendsrud vet ikke hvorfor det er mobilforbud i stortingsrestauranten, men tror flere arbeidsplasser hadde tjent på å innføre det samme.

– Det er hyggeligere å ta en kaffekopp og bli kjent med nye kolleger når andre ikke er opptatt av mobilen. Når man er ny på et sted, slik vi ferske stortingsrepresentanter er, er det en fordel, mener hun.

Det støttes av Espen Langseth, mental trener og organisasjonsutvikler. Han mener det er positivt at mobilen må legges bort i lunsjen og sier dette er spesielt viktig når det er nye medarbeidere til stede.

– Alle mennesker trenger å bli sett og respektert og når man er ny i en gruppe er det veldig avgjørende. Da er vi gjerne usikre og trenger at de rundt oss tar vare på oss, sier han.

Relasjonstolk Maria Mork ser også fordeler med et mobilforbud.

– Mobilen opptar oss store deler av dagen og alle kan trenge å koble av fra den av og til, og det å snakke sammen er viktig. Dersom andre er mer opptatt av mobilen enn av samtalen kan noen føle seg avvist, sier hun.

Stortingsrestauranten

FRISONE: Stortingsrestauranten skal være en frisone for stortingsrepresentantene. Her er det både foto- og mobilforbud. Forbudet mot bruk av mobiltelefon har vært der siden mobiltelefon ble alminnelig.

Foto: Anne Lognvik / NRK

Restauranten er frisone

Ifølge ledelsessekretariatet til Stortingets presidentskap er forbudet mot å snakke i mobiltelefon innført av hensyn til de som besøker restauranten.

– Du skal kunne snakke om hva du måtte ønske uten å risikere å bli gjengitt. Tilsvarende skal alle være forskånet fra å måtte delta i andres telefonsamtaler mens de spiser, skriver de i en e-post til NRK.

Mork og Langseth tror flere bedrifter kan tjene på å innføre liknende regler.

– Definitivt. Det kan være utfordrende for noen å ikke være "på" hele tiden, men når de får trent seg opp i det, synes mange det er veldig behagelig, sier Langseth.

– Ja, det er en god ide. Men man må snakke sammen og lage noen rammer. Skal det være et forbud, eller et ønske om å være sosiale og snakke sammen, sier Mork.

Flere nyheter fra NRK Vestfold og Telemark