NRK Meny
Normal

Spåkone-bakmenn tiltalt

Fire menn, hvorav to er fra Vestfold, står tiltalt for å ha jukset til seg minst 3,7 millioner kroner i momsrefusjon gjennom et kriminelt spåkonenettverk.

Tarot

Det kriminelle spåkonenettverket drev blant annet med tarotkort. Hele 15 personer er siktet i saken. Fire menn, to fra Vestfold, er nå tiltalt.

Foto: Illustrasjonsfoto: colourbox.com

– Påtalemyndigheten mener at hovedselskapet har blitt fakturert av andre selskaper for å kunne ta ut lønn til de som har drevet spåvirksomhet. Fakturaene som er sendt til hovedselskapet er innberettet til Skatt Sør som en utgift, og hovedselskapet har da fått igjen merverdiavgift, sier politiadvokat Nina Aaskjær i Vestfold politidistrikt.

Nina Aaskjær

Politiadvokat Nina Aaskjær

Foto: Ola Walberg

De tiltalte har på denne måten sluppet unna å betale arbeidsgiveravgift, skatt og feriepenger.

Totalt er det snakk om 119 fakturaer. I tiltalen heter det at de fire mennene har:

"Forledet ansatte i skatteetaten til uberettiget å tilbakebetale minst 3,7 millioner kroner i merverdiavgift ved å sende inn uriktige merverdiavgiftspapirer for selskapet".

Ytelsene som var fakturert var blant annet beskrevet som "assistanse telefontjenester" og "konsulentarbeid".
Dette til tross for at utbetalingene gjaldt lønn for spåtjenestene.

Rettssaken starter i Larvik tingrett i oktober.

Les også:

Innviklet sak

– Sakens omfang har ført til at prosessen har gått sakte. Totalt er det 15 siktet i saken, og det er ingen som vil fortelle politiet hva som har foregått. Derfor må vi se på pengestrømmen ved å hente inn en rekke kontoutskrifter og sette de i system for å se hvor pengene har tatt veien, forklarer Aaskjær.

Advokaten til en av de tiltalte Vestfold-mennene, Søren Hellenes, forteller til NRK at hans klient erkjenner seg ikke straffskyldig etter tiltalen.

– Det er en del forhold ved selve tiltalen vi setter spørsmålstegn ved. Vanligvis er tiltaler veldig detaljerte med hensyn til gjerningsbeskrivelse, og det er den ikke i dette tilfellet. Så det er mye å ta tak i, sier Hellenes.

Søren Øyvind Hellenes

Søren Hellenes er forsvarer for en av de tiltalte mennene fra Vestfold.


Advokaten har mottatt over 2000 sider med saksdokumenter.

Fire hovedmenn

Siden november 2011 har Vestfold politidistrikt etterforsket saken. Politiet mistenker økonomisk kriminalitet i form av skatteunndragelser, hvitvasking og trygdebedrageri, og har nå altså tatt ut tiltale mot de fire mennene de anser som hovedaktørene.

Det er to menn fra Vestfold, en fra Telemark og en fra Oslo som angivelig har vært sentrale i organiseringen av virksomheten. Den har bestått av spåtjenester over telefon og nettsider hvor overtroiske kan kjøpe tarotkort og komme i kontakt med spåkonene.