Hopp til innhold

Smart klimaløsning halverte energiforbruket hos denne bonden

Andebu-bonden Sigbjørn Rød var en av de første i Norge til å installere en luft-til-luft varmeveksler som oppvarmingskilde i kyllingfjøset.

Sigbjørn Rød i sitt kyllinghus

TRE ÅR: Kyllingprodusenten Sigbjørn Rød har brukt varmeveksler i snart tre år.

Foto: Eva Beate Strømsted / NRK

– I løpet av de siste tre årene har det vært en reduksjon i det fossile brenselet på 60 prosent. Energiforbruket er regnet ut per kilo produsert kylling, sier kyllingprodusenten Sigbjørn Rød, som har drevet produksjonen på gården Rød siden 2007.

For tre år siden bestemte han seg for å redusere klimaavtrykket og minske de høye utgiftene av gassen propan, som har vært oppvarmingskilden på fjøset i alle år.

Inneluft varmer opp uteluft

Rød ble inspirert da han så at nærmere 200 danske bønder tok i bruk et slikt system for å varme opp lokalene.

– Da jeg monterte varmeveksleren, var det bare noen få andre i Norge som hadde gjort det før meg, sier han.

Varmeveksler

VARMEVEKSLER: Luft-til-luft varmeveksleren på utsiden av fjøset på gården Rød i Andebu. Den kostet rundt 500.000 kroner for tre år siden.

Foto: Eva Beate Strømsted / NRK

Luft-til-luft varmeveksler er bygd opp slik at den varme luften i rommet blir sugd ut og erstattet med ny varm luft, innhentet utenifra, men som da blir litt kaldere.

– Det skapes en "smitteeffekt" på luften i anlegget, slik at den kalde og friske luften utenifra blir varmet opp av den varme luften som blir sugd ut av fjøset. Den nye luften blir dermed bare fem grader lavere, forklarer han.

Varmeveksler

PROSESSEN: Oppvarmingsprosessen skjer i de mange kanalene innad i enheten før den nye varme luften blåses inn i rommet igjen. – Det er nødvendig å ha en varmekilde, så jeg bruker fortsatt gass, sier Sigbjørn Rød.

Foto: Eva Beate Strømsted / NRK

Anbefaler flere å ta i bruk anlegget

Både fagfolk og arbeidere i produsentmiljøet har besøkt gården til Sigbjørn Rød for råd etter at han installerte oppvarmingssystemet.

Det er om lag 30 kyllinghus i Norge som bruker varmeveksler i dag og interessen er økende. I dag har også flere gårdbrukere i Vestfold oppdaget fordelen med varmegjenvinning.

– Det er nok jeg som har dratt det i gang, smiler Andebu-bonden stolt, og legger til at han anbefaler flere å ta i bruk den smarte klimaløsningen for å halvere energiforbruket.

Kyllinghus

VARMT: En annen fordel med anlegget er at det blir tørrere strøbed. På gården Rød har 13,5 tusen kyllinger et behagelig klimamiljø på mellom 20 og 34 grader.

Foto: Eva Beate Strømsted / NRK

Jakten på gode klimaløsninger

Denne måten å gjenvinne varmen på har nå blitt presentert i prosjektet Klimasmart landbruk, som har som formål å redusere klimaavtrykket til norsk landbruk gjennom økt kunnskap som dyktige norske bønder sitter på.

Tony Barman

FLERE MULIGHETER: Tony Barman sier at varmeveksler er av flere klimaløsninger for norske kyllinghus. – Det opp til hver gårdbruker å finne de løsningene som passer best for egen drift, sier han.

Foto: Eivor Eriksen

– Kyllingbonde Sigbjørn Rød er et godt eksempel på dette. Han har spart både penger og miljø med varmeveksleren og jeg er sikker på at mange er interessert i de erfaringene han har høstet så langt, sier Tony Barman, prosjektleder i Klimasmart landbruk.

Han sier at kaldt klima gjør det mer utfordrende med varmeveksler i Norge, og at mange kyllingbønder i Norge har derfor valgt å investere i klimasmart flisfyring.

– Heldigvis ser vi at flere flinke bønder som Rød får det til å fungere med stor suksess, med gevinst for både klimaet, økonomien og dyrehelse på gården, understreker Barman.

Flere nyheter fra NRK Vestfold og Telemark