NRK Meny
Normal

Skal telle båter

Skjærgårdstjenesten vil vite hvor mange som bruker båt i Færder nasjonalpark.

Skjærgårdstjenesten

For første gang siden 1990 skal telles antall fritidsbåter i det som nå heter Færder nasjonalpark.

Foto: Skjærgårdstjenesten

Hvor mange fritidsbåter er det egentlig i skjærgården utenfor Tønsberg, Nøtterøy og Tjøme på en fin sommerdag? Det vil Skjærgårdstjenesten finne ut.

– De tallene vi har operert med en stund nå, blant annet i årsrapporter, er hentet fra en flytelling som ble gjort helt tilbake i 1990. Den viste omkring 7000 båter. Men da ble også båter i havn tatt med, og det sier jo ikke noe om bruken av skjærgården.

Det sier Øystein Hovde, avdelingsleder for Havnøy Skjærgårdstjeneste som dekker kommunene Tønsberg, Nøtterøy, Tjøme og Stokke.

Gir et øyeblikksbilde

Øystein Hovde

Øystein Hovde har satt av hele lørdagen til å telle båter i Færder nasjonalpark.

Foto: Kristine Masdal Aadne / NRK

Derfor har Hovde satt av lørdagen til å dra ut med skjærgårdstjenestens båt og telle fritidsbåter helt ut til "de ytterste skjær".

– Vi vet jo en del om hvor folk er med båtene sine, og vi kan i alle fall få et øyeblikksbilde av hvordan det ser ut.

– Med fint båtvær og mange på fjorden kan det vel bli vanskelig å telle alle båtene?

– Noen vil nok glippe, og andre kan kanskje bli talt to ganger. Men alt i alt tror jeg vi skal få en brukbar dokumentasjon av omfanget.

Les også:

Norges mest brukte?

Oslofjorden friluftsråd (OF) er sekretariat for skjærgårdstjenesten, og ifølge OFs årsrapport 2013 bidro statlige og lokale myndigheter med omkring 13,5 millioner kroner til skjærgårdstjenesten i Oslofjorden i fjor.

Derfor kan et oppdatert tall trolig brukes overfor bevilgende myndigheter også?

– Tallet er selvsagt et argument inn mot bevilgende myndigheter også. Det er viktig å dokumentere bruken av skjærgården, og ikke minst få mer kunnskap om bruken av Færder nasjonalpark. Mange sier at den er Norges mest brukte nasjonalpark. Nå kan vi få et bedre grunnlag for å vurdere det.