NRK Meny
Normal

Skal granske egen ordfører

Kommunestyret i Andebu bevilger 150 000 kroner.

Kommunestyremøte i Andebu

Uavhengige eksperter skal sjekke om ordfører Bjarne Sommerstad (t.h.) har brutt grensene mellom habilitet og inhabilitet.

Foto: Hans Christian Eide / NRK

Kommunestyret i Andebu bevilget i ettermiddag 150 000 kroner til å granske ordføreren i kommunen, Bjarne Sommerstad (Sp).

Han har, sammen med en tidligere byggesaksbehandler i kommunen, eierandeler i et selskap som har gjort flere oppkjøp av eiendommer i Andebu kommune. Nå ønsker kontrollutvalget svar på følgende spørsmål:

  • Er grensene mellom habilitet, inhabilitet og korrupsjon brutt?
  • Har selskapet (Birkelund og Sommerstad AS, red.anm.) fått uberettiget vinning gjennom kommunale vedtak om infrastrukturutbygging?

– Vi ønsker at innbyggerne skal føle seg trygge på at de får lik behandling. Når det blir stilt spørsmål om kommunen har problemer med habiliteten på øverste nivå, så er det vår plikt å finne ut av det, sier Helen Eriksen (V) til NRK.no. Det var hun som fremmet forslaget om granskingen.

Vil fjerne all tvil

Sommerstad er ikke redd for å bli sjekket av uavhengige eksperter, og hilser granskingen velkommen.

– Jeg har hele tiden hatt god samvittighet i forhold til mine vurderinger. Det har vært viktig for meg å prøve habiliteten min, der det har vært den minste tvil. Dette for å fjerne all tvil om at jeg setter privat vinning foran vervet mitt som ordfører, forklarer Sommerstad.

Bjarne Sommerstad

Sommerstad måtte «ut på gangen» da saken ble behandlet i kommunestyret.

Foto: Hans Christian Eide / NRK

Han sier til NRK at han vil forholde seg til kontrollutvalgets konklusjon og granskingens resultat, og at han vil ta konsekvensene av det hvis det er noe han har oversett.

– Men slik saken er nå, så kan jeg ikke se det, sier Sommerstad.

Les også:

Viktig at det ikke er tvil

Eriksen understreker at hun ikke er ute etter å ta ordføreren, men at det er viktig at det ikke er tvil om Sommerstads integritet og habilitet.

– Jeg kjenner Bjarne og vet at han er en real kar, men samtidig må vi passe på at rollene er separate, sier Eriksen.

Hun vil ikke kommentere hvordan de vil håndtere saken, hvis granskingen viser at det finnes kritikkverdige forhold.

– Det får vi ta når det kommer og overlate det til de organer som skal håndtere de sakene, forklarer Eriksen.

Les også:

Fortsatt engasjert i jobben

Rapporten vil trolig foreligge om et halvt års tid. Sommerstad sier at det kan bli krevende å være ordfører i en kommune der det stilles spørsmålstegn ved hans vurderingsevne.

– Men nå er jeg så engasjert i denne ordførerjobben, så jeg syntes ikke jeg bare kan slippe engasjementet for Andebu kommune på grunn av at jeg blir gransket privat, sier Sommerstad og legger til:

– Jeg er valgt til ordfører og den jobben akter jeg å gjøre etter beste evne. Jeg håper folk har tillit til at jeg kan gjøre den jobben så godt jeg bare kan, uavhengig av denne granskingen.