Usikkert hva som skjer med brua

HOLMESTRAND (NRK): Statens vegvesen kan tidligst mandag si noe mer om Skjeggestadbrua må rives, eller om det er mulig å åpne det nordgående løpet etter jordskredet for fem dager siden.

Skjeggestad bru sett fra lufta.

STENGT: Jordraset ses godt fra lufta. Den nordgående brua sjekkes nå for skader.

Lørdag har eksperter undersøkt jordprøver fra grunnen rundt Skjeggestadbrua, og de har også vært oppe med en drone for å få best mulig oversikt over skadene.

– Nå bruker vi grunnboringsutstyr, både på den sida raset har gått og på den sida der brua er tilsynelatende uskadd, sier prosjektleder Bjørn Kristoffer Dolva i Statens vegvesen.

Prøvene analyseres i et feltlaboratorium på stedet.

– Foreløpig har vi fått noen resultater, men jeg har ikke full oversikt. Flere sitter nå og regner på prøvene. I neste uke kan vi komme med våre synspunkter på når veien eventuelt kan åpne igjen, sier Dolva.

Statens vegvesen har tatt prøver av grunnen ved Skjeggestad bru, der det ene løpet kollapset for noen dager siden.

Boreprøvene sjekkes grundig. Bjørn Kristoffer Dolva forteller om hvilke svar prøvene kan gi.

Vet ikke om brua har flyttet på seg

Det var på mandag den sørgående delen av brua på E18 sank ned på midten, etter at det hadde gått et jordras under brua. Begge løpene ble stengt etter kollapsen.

Ingunn Foss

Ingunn Foss er forsiktig med å love noe tidspunkt for når den nordgående brua kan åpne.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

For Statens vegvesen er nå målet å finne ut om det nordgående løpet kan åpnes. Det vil løse mange av de trafikale problemene i og rundt Holmestrand og Re, der det har vært trafikkaos etter at E18 ble stengt.

– Vår spesialgruppe ser nå spesielt etter om det er skader på den nordgående brua, og i hvilket omfang, sier avdelingsdirektør i Statens vegvesen, Ingunn Foss.

Vet mer over helgen

Lørdag har de brukt droner for å sjekke om det har vært bevegelser i den nordgående brua. De leter da etter sprekker og ser på overgangene mellom brua og pilarene. Foreløpig vet de ikke om brua har flyttet på seg.

Foss kan ikke love noe tidspunkt for når den nordgående brua eventuelt kan åpne.

– Vi kommer tilbake med de foreløpige resultatene mandag ettermiddag.

Statens vegvesen sjekker tilstanden til det nordgående bruløpet ved Skjeggestad. Det sørgående løpet kollapset for noen dager siden, etter et jordras.

Dronen leter etter skader i den nordgående brua.