Satte fast ubåten på havets bunn

Tidligere ubåtkaptein Jacob Børresen ble plassert i NRKs gummibåt «Sjøsprøyt». Han forteller hvordan de løste problemet den gangen ubåten satt fast på bunnen.

I gummibåten med Jacob Børresen.

Jacob Børresen forteller om hendelser fra perioden som ubåtkaptein.

På Strandpromenaden på Rørestranda møtte NRK tidligere ubåtkaptein Jacob Børresen. Han skulle være med å sjøsette gummibåten «Sjøsprøyt», men med et stort hull i båten ble de to erklært som «landkrabber». Han er litt mer betenkt til å være kaptein på en båt som i teorien skulle vært over vann.

– Her går havarialarmen nå, og lekkasje ombord i en båt er noe av det verste, sier Børresen, og legger til at det alltid er ekstrem oppmerksomhet på at det kommer vann inn noen steder, eller er lyder i ubåter.

Satt fast på bunnen

Han har vært ubåtkaptein i nærmere 4 år, og var utdannet i ubåt sjefskurs i England og kom hjem og var skipper i litt under 4 år. Han får spørsmålet om han noen gang opplevde noen skumle hendelser i den perioden.

– Tiden strekker ikke til å dekke alt vi opplevde, men en hendelse var at ubåten ble sittende fast på bunnen. Vi pleide å hvile ut på bunnen etter anstrengende øvelser, og vi ble sittende fast. Så måtte vi tømme ballasttankene våre for å gjøre oss lettere, og plutselig slapp båten, sier han.

Han legger til at de kom ukontrollert i full fart opp til overflaten.

– Og der ser jeg i periskopet at rett ved siden av ubåten ligger det en robåt med en gutt og en mann som sitter med åpen munn og vide øyne, ler han.

Som tradisjon stiller NRK «tre kjappe» spørsmål til gjestene våre i gummibåten.

1. Beste sommerminne

– Det var da min kone og jeg seilte langs kysten fra Bergen til Bodø. Det var helt enestående å gjøre i en liten seilbåt, sier han.

2. Beste med sommer

– Lange late dager og lange lyse kvelder og netter.

3. Beste sommerlåt

– Det må være Postgirobyggets «En solskinnsdag», avslutter han.

Hør hele intervjuet her: