NRK Meny
Normal

Truet psykologen sin med vold og naboer med sleggehammer

En 31 år gammel Vestfold-mann voldstruet psykologen sin, drapstruet en bilist og truet flere naboer med en sleggehammer. Han oppbevarte også narkotika hjemme.

Tønsberg tingrett

En 31 år gammel mann er i Tønsberg tingrett dømt til 90 timers samfunnsstraff for å ha truet flere personer med drap og vold, og for å ha oppbevart narkotika hjemme.

Foto: NRK

Nå har Tønsberg tingrett dømt den 31 år gamle mannen til 90 timers samfunnsstraff. Han har 120 dager på seg til å gjennomføre straffen. Gjør han ikke det, må han i fengsel i 90 dager.

Det var en desemberdag i fjor den 31 år gamle Vestfold-mannen truet psykologen sin med bank. Kort tid før dette hadde psykologen ringt 31-åringens kreftsyke far for å prøve å få tak i 31-åringen. Årsaken var at han ikke hadde dukket opp til en konsultasjon. 31-åringen slet med selvmordstanker i denne perioden, derfor var psykologen bekymret for ham.

Da 31-åringen kom med truslene mot psykologen, kom en annen psykolog inn i rommet og fikk avverget situasjonen.

Etter dette forlot 31-åringen stedet, og ble irritert på en kvinnelig fører i trafikken. Begge stoppet, og 31-åringen drapstruet kvinnen med kniv. Han kakket på bilrutene hennes med kniven før han kjørte videre.

Ville skremmer vekk naboer med slegge

Et par måneder tidligere truet også 31-åringen noen naboer med en sleggehammer. Årsaken var at han ønsket å få dem vekk fra tomta si. Foranledningen var at de hadde kranglet om hvor tomtegrensene gikk.

I alle disse forholdene har retten lagt avgjørende vekt på forklaringene til de som ble utsatt for trusler.

I januar i år fant politiet 18 gram hasj og 16 tabletter Rivotril hjemme hos 31-åringen. Han forklarte at han brukte disse narkotiske stoffene for å få sove.

Drapstruet NAV-ansatte

Mannen har også tidligere kommet med trusler. I september 2014 innrømte han å ha drapstruet NAV-ansatte. Tønsberg tingrett anså dette som skjerpende da de skulle utmåle straff for 31-åringens nye handlinger.

Tiltalte har erkjent seg delvis skyldig for punktene i den nye tiltalen.

Retten påpeker at trusler av det slaget mannen har kommet med, vanligvis straffes med ubetinget fengsel. Når retten likevel kom fram til at samfunnsstraff var riktig straff for 31-åringen, var det hovedsakelig fordi han var i en svært vanskelig livssituasjon i tida før og etter at han kom med truslene i desember 2014. Han hadde det vanskelig både psykisk og fysisk.

31-åringen er også under utdanning, og retten fryktet at en eventuell fengselsstraff ville føre til at han mistet motivasjon til å studere. Retten la også vekt på at fengsel ville sette mannen tilbake i utdannelsen.