Hopp til innhold

Politimesteren vil sende flere saker til konfliktrådet

I Norge går færre og færre saker til konfliktrådet, men i Vestfold blir det flere. – Positivt, sier politimesteren, men ikke nok.

Rune Bård Hansen
Foto: Politiet

– Vi har sett en trend i Vestfold de siste årene som er motsatt av landet for øvrig. Grunnen er at politiet overfører flere saker til oss. De ønsker å bruke oss mest mulig, sier Svein Roppestad, leder av konfliktrådet i Vestfold.

Tallene for første halvår i 2013 er klare. På landsbasis har det for tredje året på rad vært en nedgang i antall saker. Konfliktrådet i Vestfold behandlet totalt 185 saker i første halvår i år, dette er seks prosent flere enn i samme periode i 2012.

Sven Roppestad

Sven Roppestad, leder for Konfliktrådet i Vestfold

Foto: Privat

– Vi sender flere saker til konfliktrådet fordi vi har troen på at det løser saker på en bedre måte enn en upersonlig bot eller andre reaksjoner som politiet kan komme med, sier Politimester i Vestfold, Rune Bård Hansen.

Vil bruke mer konfliktråd

De fleste sakene som havner i konfliktrådet kommer fra Tønsberg, men størst økning er det i Sandefjord (se faktaboks).

– Det er nok mest tilfeldig, men bevisstheten om å bruke konfliktrådet er nok ulik ved de forskjellige politistasjonene. Jeg vil at langt flere politifolk skal bruke konfliktrådet. At det for eksempel kun har vært 18 saker om butikktyveri er altfor lite, sier han.

– Hvis en ung gutt har stjålet en mobiltelefon er det langt bedre sette seg ned med den personen han har stjålet fra, bli enig om erstatning, kompensasjon enn å få en bot som i verste fall foreldrene betaler, sier Hansen.

Unge gjengangere blir lovlydige

Anette Malme

Anette Malme er følger opp unge kriminelle for at de skal bli lovlydige.

Foto: Privat

Og de unge får særlig gjengangere får særlig oppmerksomhet av Konfliktrådet i Vestfold. De har hatt suksess med et oppfølgingsteam for unge gjengangskriminelle, forteller Sven Roppestad.

Ungdom mellom 15 og 18 år som har begått alvorlig eller gjentatte lovbrudd, møter offeret som er blitt berørt, ansikt til ansikt. Det stilles også krav om at de ikke gjør flere lovbrudd, men om de gjør det, blir de straffet på vanlig måte av politiet og påtalemyndighet.

Hittil i år har åtte ungdommer i Vestfold blitt fulgt opp. Målet er å snu den kriminelle løpebanen.

– Det har vært positiv fremgang, og de følger avtalen vi har med dem om å ikke begå nye lovbrudd. Det er vi veldig fornøyd med, sier ungdomsskoordinator Anette Malme.

Flere nyheter fra NRK Vestfold og Telemark