Hopp til innhold

Fortsetter å ruse seg

Stadig flere narkomane ruser seg, selv om de har fått plass i et rehabiliteringsprogram.

rusmisbruk

Rusmisbrukere fortsetter oftere enn før å bruke narkotiske stoffer, til tross for at de er i behandling.

Foto: Johannessen, Sara / SCANPIX

Overlege ved Vestfoldklinikken Freddy Dahl, ser at det blir et stadig større problem at rusmisbrukere fortsetter med rus etter at de har blitt med i et rehabiliteringsprogram.

Les: Selde vidare utskrive legemiddel

Les også: Slakter rusbehandlingen

- Har gått på metadon i 10 år

Siv Vinkenes er en av de narkomane som deltar i rehabilitering.

- Jeg var på kjøret før jeg ble tatt inn i LAR. Jeg har gått på metadon i snart 10 år, forteller Vinkenes. Selv om Siv har fått behandling med metadon i flere år, har hun ikke alltid klart å holde seg fri fra andre rusmidler.

- Kroppen er vant til å ta inn en viss gift over så lang tid, så for meg virker ikke vanlig smertestillende, forklarer hun.

Les også: Vil stoppe metadonflyktningene

Rusmisbruker

Siv er ikke alene om å bruke andre rusmidler, selv om de er i et rehabiliteringsprogram og får metadon, subitex eller andre hjelpende medikamenter.

Foto: Jon Eeg / Scanpix
- Kan ikke styre pasientene

Overlege ved Vestfoldklinikken, Freddy Dahl, leder den legemiddelassiterte rehabiliteringen, eller LAR, som programmet forkortes som. Av de rundt 300 som får hjelp på senteret, ser han at stadig flere ruser seg, selv om målet med programmet er at de skal fri fra rusavhengigheten.

- Det vil kreve mer nå for å få til en vellykka rehabilitering, når vi ikke kan styre pasientene på samme måte som vi har gjort tidligere, sier Dahl.

Les: Har glemt bokstaven R i LAR

LAR-programmet kan ikke lenger true pasientene med at de kan miste behandlingsplassen, etter at pasientrettighetsloven begynte å gjelde for ruspasienter i 2004. Den gir i praksis pasientene mulighet til å misbruke rusmidler, mens de er under behandling.

- Større frihet

Dahl har også fått tilbakemeldinger fra apotek og legevakt, der de deler ut substitusjonspreparater medikamentene, at pasientene kommer ruspåviket og i enkelte tilfeller virker truende når de skal hente medikamentene som skal få dem fri fra rusavhengighet.

- Det kommer som et resultat av at pasientene nok tenker at det er større frihet for å ruse seg nå, enn tidligere, sier overlegen.

Les: - Jeg har vært i fem begravelser siden april

Les også: Rusmisbrukere uten tilbud

Flere nyheter fra NRK Vestfold og Telemark