Redd pedofile fotballtrenere

Foreldre er redde for fotballtrenere med uedle hensikter. Vestfold fotballkrets oppfordrer klubbene til å be frivillige om referanser.

Etter at en 32 år gammel mann, som tidligere er tiltalt for pedofili, igjen har forsøkt å skaffe seg treneroppgaver, vil Vestfold fotballkrets innføre tiltak som kan stoppe trenere med skitne baktanker.

Mannen forsøkte denne gang å verve seg til trenerrollen under falskt navn.

Sjekker referanser

Dagligleder Ole Petter Tufte i Vestfold fotballkrets oppfordrer klubbene til å sjekke at alt er i orden når nye ansikter dukker opp.

 - Vi har sendt ut en mail til klubbene våre med oppfordring om å sjekke referanse når noen tar kontakt med klubbene. Det er for sjekke om de er den de gir seg ut for, og om de har den kompetansen de sier de har.

De siste åra har Vestfold fotballkrets opplevd flere eksempler på folk som har oppgitt seg for å være noen andre enn de er.

- Og alle har ikke så edle motiver som vi skulle sett at de hadde, sier Tufte.

Mannen stoppet tidligere

Den 32 år gamle mannen som det her vises til, ble forøvrig frikjent for pedofilianklagene i lagmannsretten. Men leder for fotballgruppa på Teie, Berge Garmann Velde, har tidligere stoppet mannen.

- Han var i kontakt med oss i fjor høst for å få treneroppdrag. Vi gjennomførte et intervju og fant ut at han var faglig kvalifisert, men stusset på at han unngikk alle spørsmål som gikk på han som person.

Mannen ville heller ikke oppgi noen referanser, men en sjekk av omgivelsene hans gjorde at han fikk en kort karriere på Teie.

- På grunnlag av det vi fant, valgte vi å ikke gi han tilgang til å trene noen av gruppene i vår klubb, forklarer Velde.

  

Full forståelse

Lederen for fotballgruppa på Teie understreker at idrettslagene vanligvis er positive og imøtekommende når eksterne ressurser vil ta i et tak. Men han mener likevel det er helt nødvendig med en sjekk.

- De fleste trenere er foreldre av barna, og da har vi rimelig god kontroll. Men de som kommer utenfra må sjekkes. Verden har blitt sånn at vi hele tiden må være på vakt, sier Velde skuffet.

De fleste som melder seg har hederlige hensikter, så Velde tror ikke dette medfører til mistenkeliggjøring av uskyldige.

- Folk skjønner at det er barn og ungdom som skal trenes, og har full forståelse for at vi må foreta sikkerhetstiltak for å gardere oss mot uheldige tilfeller.