Normal

Reis tilbake i tid på denne festivalen

Riddere, rustninger, sverd og prinsesser. Les om hva du kan få med deg på årets middelalderfestival i Tønsberg.

Anja Boman, Pål Isdahl og Terje Floberg i Middelalderfestivalen

KLART: I dag ble programmet for årets middelalderfestival i Tønsberg sluppet. Her har medarrangørene Anja Boman, Pål Isdahl og Terje Floberg kledd seg opp i klær som tidsmessig står helt i stil med festivalen.

Foto: Jan Gulliksen/NRK

Festivalprogrammet ble sluppet i dag, og temaet for festivalen er leirbål og legender.

– Årets program er stort og bredt. Vi skal fokusere på å gi leirbålene og fortellingene rundt leirbålene tilbake til folket. Festivalen vil by på en variert mengde akviteter, fra teater, musikk og gjøglere til bueskyting og øksekasting, sier Terje Floberg, prosjektleder for Middelalderfestivalen, til NRK.no.

Programansvarlig Anja Boman forteller at et bål vil brenne hele dagen under festivalen.

– Dette sagabålet skal vi ha fordi det ligger veldig dypt i mennesket å lytte til fortellinger og la fantasien få vinger. Her skal engasjerte fortellere fortelle historier med rot i middelalderen.

Ifølge Boman gjennomsyrer eventyret hele årets festival.

– Det betyr at mange av middelalderens legender vil inspirere til elementer i festivalen. De vil også dukke opp i levende form, blant annet legenden om Tristan og Isolde. Den skal vises som en ballettforestilling på søndagen, sier hun.

Årets festival arrangeres fra 5.- 7. juni.

Middelalderfestivalen

LIV: Yrende folkeliv i gatene under fjorårets middelalderfestival.

Foto: Anne Melsom Bjerke / NRK

Iscenesatt tidsreise

I en pressemelding kaller arrangørene årets festival for en iscenesatt tidsreise.

– Hvordan kan publikum være med på denne tidsreisen?

– De skal forhåpentligvis bli flyttet tilbake i tid idet de ankommer festivalområdet. Vi skal prøve å skape en eventyrlig ramme der man virkelig føler at man er tilbake i leirbålenes og legendenes tid, sier Floberg.

Boman håper at publikum vil kler seg i tidsriktige middelalderklær.

– Men vi vil også leie ut klær til dem som trenger det og har lyst til å være riddere for en dag.

På festivalen vil det blant annet bli kroer med mat og drikke fra middelalderen.

– For eksempel lammeskank, rotmos og sennep. Alle festivalmaten er inspirert av middelalderens festmat. Til hverdags var det mye grøt, sier Isdahl, og legger til:

– Også blir det selvfølgelig servert mjød til de voksne, det var unngåelig i middelalderen. Det bli hyllebærsaft til barna.

Familievennlig

Det vil også bli mye aktiviteter for barn på festivalområdet.

– Det blir blant annet en ridder- og prinsessedag for barna under selve festivalen. Den har vi tidligere samarbeidet med kommunen om å ha på forhånd. Da blir det også eventyrvandring, sier Boman.

Ifølge Isdahl er vil hverken strøm eller vann være tilgjengelig under festivalen, derfor skal arrangørene bygge alt til festivalen for hånd.