Offer forklarte seg om skytedrama: – Faen, jeg er lam

En 44 år gammel mann, som ble lam fra livet og ned etter skyteepisoden i Badeparken i Sandefjord, forklarte seg for retten i formiddag.

Johnny Sveen og offeret (44) i rettssalen

Bistandsadvokat Johnny Sveen sammen med et av ofrene etter skytedramaet i Badeparken. 44-åringen ble lam etter hendelsen.

Foto: Yngve Tørrestad / NRK

44-åringen havnet i rullestol etter skyteepisoden i januar. I formiddag avga han en følelsesladet forklaring.

I Sandefjord tingrett fortalte 44-åringen at han fredag 14. januar i år var på vei til Vinmonopolet sammen med noen kamerater. De kjøpte brennevin og gikk deretter til drosjesentralen der de kjøpte blandevann fra brusautomaten på stedet.

Kjetil Baustad Egelie

Aktor Kjetil Baustad Egelie forbereder seg på en to uker lang rettssak etter skytedramaet i Sandefjord i januar i år.

Foto: Yngve Tørrestad / NRK

I retten forklarte offeret at de gikk bort i parken og satte seg på en benk.

– Plutselig kom tiltalte. Han begynte å snakke mye negativt. Han spurte om hvorfor vi ikke jobbet, men bare satt der, fortalte 44-åringen.

Videre fortalte han at de snakket til tiltalte og ba han gå og lufte hunden sin, og ikke plage dem som satt der.

– Du gjør oss en tjeneste hvis du går og lufter bikkja di. Du tar din fredag og så tar vi vår, forklarte den fornærmede om tiltalte i retten.

Kastet spritflaska på han

Den tiltalte 64-åringen erklærte seg ikke straffskyldig da rettssaken startet i Sandefjord tingrett i dag.

Politiet fikk melding om skytingen i Badeparken cirka kvart på elleve fredag formiddag 14. januar i år. En mann hadde skutt mot fire personer i parken. Tre av dem ble truffet. Alle tre fikk alvorlige skader, én av dem fikk hjerneskade og lammelser.

44-åringen forteller at de ikke la merke til at den tiltale forsvant, men at han kom tilbake etter rundt 20–30 minutter.

– Da roper en av kameratene mine: «Han har våpen». Jeg ser tiltalte tar opp våpenet fra lomma på frakken. Jeg forsøkte og kaste spritflaska på han fordi det var en glassflaske, men tok feil og kastet brusflaska. Jeg og en kvinne begynte å løpe, og så hørte vi skudd. Jeg husker det var vanskelig å løpe i snøen, og så falt vi.

Den tiltalte 64-åringen ser ikke på fornærmede en eneste gang mens han forklarer seg. Han virker uberørt, og fortrekker ikke en mine under forklaringen.

– Skjøt henne i hodet

Offeret sier at tiltalte deretter kom bort og skjøt ham. Han husker ikke om kvinnen ble skutt i hodet først, eller om det var han som ble skutt først. Han sier at han ikke husker hvor lang tid det tok før han kom til seg selv.

– Jeg husker at jeg ropte på kameraten min som også var skutt og sa; «Faen, jeg er lam».

Den fornærmede 44 åringen forteller videre at han ba kameraten om å rulle ham over på siden fordi han hadde vanskeligheter med å puste.

Aktor Kjetil Baustad Egelie spør 44-åringen om han kan beskrive våpenet som tiltalte tok opp av høyre frakkelomme.

– Jeg så det var en revolver. En ganske stor en med langt løp. Jeg så tiltalte sikte med det, forklarte han i retten.

Otto Stavnum og Truls Eirik Waale

Otto Stavnum er en av dem som ikke ble truffet av skuddene i Badeparken i Sandefjord. Her sammen med bistandsadvokat Truls Eirik Waale.

Foto: Yngve Tørrestad / NRK

– 95 prosent sikker

Otto Stavnum var den eneste av de fire som ikke ble skutt på. Han forteller det samme som offeret som ble lam etter episoden.

– Han kom bort, og vi ba han om å forlate området. Jeg spurte vennene mine hvem han var, og de svarte meg at dette var en mann de hadde kranglet med tidligere også.

Da de første skuddene falt blir alt kaotisk. Stavnum forteller at han løper vekk, og hørte flere smell.

– Jeg prøvde etterhvert å følge etter mannen, men visste ikke om han hadde flere skudd igjen. Jeg løper tilbake til vennene mine. To av dem ligger på bakken mens tredjemann går rundt i ring og sier han er skutt.

Da dommeren spør Stavnum om han har gjenkjent mannen som skjøt, svarer han at han er 95 prosent sikker på at mannen som skjøt er identisk med mannen som sitter tiltalt i retten. Bakgrunnen for usikkerheten ar at mannen som skjøt hadde på seg lue.

NRK.no følger rettssaken.