NRK Meny
Normal

Nav: – En må være villig til å flytte på seg

Ifølge Nav er det større konkurranse om jobbene nå enn før.

Nav-direktør i Telemark og Vestfold, Terje Tønnesen

Nav-direktør i Telemark og Vestfold, Terje Tønnesen, sier det er vanskeligere å få jobb nå enn for ti år siden. Men dette avhenger av hva slags bransje en ønsker å jobbe i.

Foto: Ken Willy Wilhelmsen / NRK

Fylkesdirektør for Nav Vestfold og Telemark, Terje Tønnesen, opplever at arbeidsmarkedet er blitt tøffere for nyutdannede.

– Det har vært veldig tøft for dem som ikke har utdanning, eller ikke fullført utdanning. Det er også litt tøffere å få jobb for dem som har utdanning. De må konkurrere med flere og det er nok en litt smalere vei inn i arbeidslivet nå enn det var tidligere, sier han.

– Hvorfor er det vanskeligere nå?

– Det er mer konkurranse om jobbene, det er mer ledighet og det er flere folk som beveger seg. Det er også konkurranse fra utenlandsk arbeidsraft. En jobb er ikke noe du bare får, det er noe du må konkurrere deg til.

Fem prosent ledige

Arbeidsledigheten blant unge mellom 20 og 30 år ligger på rundt fem prosent, både i Vestfold og på landsbasis, opplyser Tønnesen. Han sier det er vanskelig å få jobb først og fremst for dem uten utdanning.

For dem som har en utdanning, avhenger det av hvilken retning de har valgt.

– Men selv om en har utdanning, konkurrer en med folk som har samme utdanning samt praksis, legger han til og fortsetter:

– Det er det som er problemet. De som har praksis vil mange ganger gå litt foran fordi de har begge deler. En nyutdannet har ikke den praksisen, og det føler nok mange unge på.

– Må bevege seg

Tønnesen sier de unge bør koble seg på arbeidslivet så fort som mulig, gjerne mens de studerer.

– En må knytte kontakter, få sommerjobber og bevege seg etter hvor stillingene er, fortsetter han.

Selv om du for eksempel bor i Oslo, må du altså kanskje være villig til å flytte til Distrikts-Norge for å få den første jobben.

– Man må flytte på seg hvis en ikke skal sitte ledig å vente på drømmejobben. Nå er det blant annet et bedre arbeidsmarked i Nord-Norge, og da er det en del som må bevege seg dit en periode.