Hopp til innhold

Mysteriet i Oseberghaugen

Historien må skrives om etter DNA-funn.

Oseberghaugen
Foto: Yngve Tørrestad / NRK

Da Osebergskipet ble gravd frem i 1904, ble det i tillegg til skipet også funnet skjelettene av to kvinner. Skjelettene ble lagt tilbake i graven, men ikke uten at noen små benfragmenter ble tatt vare på ved anatomisk institutt i Oslo.

Sydlige aner

Anatomisk Institutt i Oslo
Foto: NRK

  

Nå er en DNA-profil gjenskapt av de mer enn 1000 år gamle bitene og det vurderes om Oseberghaugen skal åpnes på ny, for å ta DNA-analyser av begge de to gravlagte kvinnene. 

Av fragmentene som ble tatt vare på ved Anatomisk Institutt var en av tennene til den yngste og hodeskallen til den eldste. Det er fra tannen til den yngste at det har lykkes forskerne å finne DNA.

 - Analysene vi har gjort til nå er veldig interessante. Ytterligere analyser av beina fra begge kvinnene vil gjøre at vi kan se om det er  slektskap mellom de to kvinnene som er begravet i haugen. Det vi allerede vet er at stamfaren til den yngste av kvinnene, kommer fra strøkene omkring Iran og Tyrkia, sier Per Holck.

 

Holck er professor i anatomi ved Universitetet i Oslo og har undersøkt skjelettbitene som ble hentet opp fra Oseberghaugen for over hundre år siden.

Han sier DNA-funnene er svært spennende i forbindelse med Ynglinge-sagaen og det Snorre skriver om at Odin vandret fra et område ved Kaukasus. I tillegg underbygger funnene teoriene til Thor Heyerdahl.

Spennende

Daglig leder ved Midgard Historisk Senter i Horten, Terje Gansum, er begeistret.

Terje Gansum på Oseberghaugen
Foto: Freddy Samson Fagerheim / NRK

- Her er det mye spennende å ta tak i. Vi har blant annet fått dateringer på skjelettene, kvinnene levde fra midten av 700-tallet og inn på 800-tallet. De døde omtrent samtidig, og det er spennende å se at kvinnene er ganske voksne begge to. Vi snakker om at de var 50 og 80 år gamle da de døde, og det betyr at vi må se litt mer på hva slags roller de har hatt. Er det mor og datter for eksempel, spør Gansum.

 

Prøvene Holck har gjort viser at de to kvinnene har spist mye kjøtt og lite fisk. Kostholdet tyder på at de to hverken var treller eller dronninger, men rett og slett to damer med veldig høy sosial status.  Den manglende slitasjen på tennene til den yngste underbygger den teorien. 

Ny utgraving

Både Holck og Gansum mener det er på tide å gjøre en ny utgravning av Oseberghaugen. Arkeolog Gansum mener sannsynligheten for å få tillatelse til å grave på nytt, absolutt er tilstede.

- Det haster å få ut disse beina. Det er naturlig for vikingfylket Vestfold å redde det som ligger begravet i Oseberghaugen, sier Gansum.

Osebergskipet graves ut
Foto: Vestfold Fylkesmuseum

Han håper å få fylkespolitikerne på lag for å få frem resten av skjelettene. Det er det mest prekære, men Gansum ivrer for å grave grundigere i haugen.

- Mange tror at haugen er gravd ut en gang for alle, men det er gravd en sjakt der skipet lå. Både østsiden og vestsiden av haugen rommer fortsatt mye som kan gi ny informasjon, sier Gansum som har bestemt seg.

Han skal grave i Oseberghaugen, så snart som mulig.

Flere nyheter fra NRK Vestfold og Telemark