Hopp til innhold

Inviterer til historisk museumshøst

Over 20.000 gjenstander har blitt samlet og spart på i Slottsfjellsmuseet. Nå skal de 75 mest spennende tingene stilles ut og du kan være med på å velge hvilke.

Nytt høstprogram på Slottsfjellsmuseet

Med bunader og flosshatt ønsker museumspedagog Anne Arveschoug, konservator Haakon Livland og direktør for Vestfoldmuseene Lena Fahre velkommen til en spennende høst på museet.

Foto: Linn Løkken / NRK

Denne høsten byr Slottsfjellsmuseet i Tønsberg på lokalhistorie, konserverte slanger og omvisninger i mørket.

Les også:

Verdens største hvalskjelett

Skulle du noen gang lure på hvilket museum som rommer verdens største blåhvalskjelett? Da er svaret Slottsfjellsmuseet i Tønsberg.

I tillegg til det enorme skjelettet har Slottsfjellsmuseet i Tønsberg samlet på seg over 20.000 ulike gjenstander opp gjennom årene, og nå skal de 75 mest spennende tingene stilles ut.

– Publikum oppfordres med å komme med sine ønsker om hvilke gjenstander vi skal stille ut, enten den er skummel, rar, stor eller liten, forteller direktør for Vestfoldmuseene, Lena Fahre.

Og skal vi tro konservator, Haakon Livland, så finnes det mange skatter og rariteter blant gjenstandene som museet besitter.

– Vi har blant annet funnet planter og gjenstander fra Grønland, konserverte slanger og andre konserverte dyr på lageret vårt, sier Livland.

– Hva er det ekleste eller rareste dere har funnet?

Det må være slangene, når de har ligget i sprit som har dunstet i nesten 100 år er det en spesiell lukt, medgir han.

Rare gjenstander

Her er noen av de 20.000 rare gjenstandene som Slottsfjellsmuseet har tatt vare på opp gjennom årene. Nå skal flere av de stilles ut på nytt.

Foto: Linn Løkken / NRK

Viser hemmelige bilder

For helt siden museumsdørene åpnet for 75 år siden har sjømenn og andre vestfoldinger bidratt med alt fra konserverte slanger, utstoppede isbjørner og andre kuriositeter.

Utstillingen «Alt på ett brett» åpner i midten av desember. Blant gjenstandene som museumsdirektøren håper på å få utstilt er nettopp en utstoppet isbjørn og en moskusokse.

– Vi må bare sjekke at de er i grei nok stand før vi eventuelt velger å stille de ut, smiler Fahre.

I tillegg til spesielle gjenstander skal museet by på lokalhistorie med blant annet bilder fra Tønsberg og omegn under krigen, som aldri har blitt vist offentlig før nå.

– Det er fotoarkivar Rune Sørlie som vil presentere bilder som banksjef og XU-mann Bjarne Sørensen har foreviget med sitt XU-kamera, forteller Fahre.

Det meste av XU's materiale har vært hemmelighetstemplet fram til 1988. Bildene Sørlie vil vise frem er fra de mange installasjoner som tyskerne gjorde i Tønsberg og Nøtterøy i perioden 1942 til 1945.

Denne høsten åpner museet utstillingen "Alt på ett brett".

Er du nysgjerrig på hva disse gjenstandene er for noe? Klikk på videoen for å få svaret fra museumsdirektør Lena Fahre.

Fred = Framtid

Høsten går fra fred i slutten av september til krig i midten av oktober på Slottsfjellsmuseet.

– Fred er et tema vi tar opp under FNs internasjonale fredsdag for våpenhvile og ikkevold, forteller museumspedagog Anne Arveschoug.

I den forbindelse får museet besøk av en gjest som er svært så aktuell i disse dager. Han heter Anders Sømme Hammer, er journalist og har mastergrad i Peace and Conflict Studies fra Universitetet i Oslo.

– Han vil fortelle om en journalists inntrykk fra Afghanistan, han har arbeidet mye med unge afghanere som drømmer om et liv i fred og med stabilitet, forteller Arveschoug.

I den forbindelse vil barna som besøker museet få anledning til å tegne fredsduer med gode budskap på.

Fredsduer på Slottsfjellet

Fred er et tema som opptar voksne så vel som barn. Her er et eksempel på fredsduer som barn har tegnet på Slottsfjellsmuseet.

Foto: Linn Løkken / NRK

Natt på museet

Som om ikke det var nok skal museet også ha et rikt program for barn og unge fremover.

– Natt på museet på Allehelgensaften, høstferiemoro og jul på museet er blant de største og mest populære arrangementene vi har, forteller Arveschoug.

Hun håper at både voksne og barn vil la seg rive med i historiene som vil bli fortalt og ikke minst at de også kan bli litt skremt.

– Vi skal blant annet ned i bunkerne her, og der kan det skje litt av hvert, da kan det være godt å ha en voksen hånd å holde i, lokker Arveschoug.

Det er ikke bare Arveschoug som byr på spenning på museet. Også museumsdirektør Lena Fahre er spent på hvordan høsten vil bli.

– Dette blir en høst hvor vi har mye å by på for alle og enhver, jeg ser frem til å ta imot besøkende til vår nye, lokale utstilling.

Lena Fahre

Direktør for Vestfoldmuseene, Lena Fahre, ser frem til en spennende høst på museet.

Foto: Linn Løkken / NRK

Flere nyheter fra NRK Vestfold og Telemark