Det er selvfølgelig mandler det dreier seg om. California har omkring 85 prosent av verdensmarkedet, men det kan komme til å forandre seg. Den amerikanske delstaten har vært rammet av tørke i flere år, og det rammer mandelproduksjonen, kan vi lese i
.Doblet på et år
Rune Forsberg, eieren av Hval Sjokolade i Sandefjord, sier til NRK at bedriften hans er en av produsentene som merker prisøkningen godt.
– Råvarekostnadene våre har doblet seg på et år, og prisen ut til butikkene er økt med 40 prosent siden jul i fjor.
Nytt prisnivå
Tidligere har produsentene i California pumpet opp grunnvann for å vanne mandelplantene, men det får de ikke lov til lenger. Det fører til dårlige avlinger med påfølgende prisøkning. Forsberg tror at prisene kommer til å justere seg ned igjen dersom tørken i California mot formodning skulle bedres raskt.
– Ja, ved så store utslag gjør konkurransen at det vrir seg tilbake igjen. Men i øyeblikket er det etablert et nytt prisnivå som er vesentlig høyere enn før.
Byttet ut produkter
– Noen påstår at det dreier seg om en vanlig sesongstigning, at prisen på mandler går opp hvert år og at dette er produsentenes unnskyldning for å øke prisene?
–Nei, slik er det ikke. Det har faktisk vært så ille at vi har foreslått overfor flere butikker å ta ut noen produkter fra oss. De erstatter det med andre produkter, men vi ber jo ikke om dette for moro skyld.
Så til jul i år kan det i det minste bli enda gjevere å få mandelen i grøten ...