NRK Meny
Normal

Marsipangrisen blir svindyr

Tørken i California gjør at prisen på julemarsipanen har steget kraftig. Forklaringen er enkel, for hovedingrediensen i marsipan dyrkes der.

Julemarsipan

Marsipan er kanskje et luksusprodukt sett i global sammenheng, men likevel synes de fleste av oss at det hører hjemme både til jul og påske. Nå er marsipanen blitt enda mer luksuriøs.

Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIX

Det er selvfølgelig mandler det dreier seg om. California har omkring 85 prosent av verdensmarkedet, men det kan komme til å forandre seg. Den amerikanske delstaten har vært rammet av tørke i flere år, og det rammer mandelproduksjonen, kan vi lese i Agderposten .

Doblet på et år

Rune Forsberg, eieren av Hval Sjokolade i Sandefjord, sier til NRK at bedriften hans er en av produsentene som merker prisøkningen godt.

– Råvarekostnadene våre har doblet seg på et år, og prisen ut til butikkene er økt med 40 prosent siden jul i fjor.

Nytt prisnivå

Tidligere har produsentene i California pumpet opp grunnvann for å vanne mandelplantene, men det får de ikke lov til lenger. Det fører til dårlige avlinger med påfølgende prisøkning. Forsberg tror at prisene kommer til å justere seg ned igjen dersom tørken i California mot formodning skulle bedres raskt.

– Ja, ved så store utslag gjør konkurransen at det vrir seg tilbake igjen. Men i øyeblikket er det etablert et nytt prisnivå som er vesentlig høyere enn før.

Byttet ut produkter

– Noen påstår at det dreier seg om en vanlig sesongstigning, at prisen på mandler går opp hvert år og at dette er produsentenes unnskyldning for å øke prisene?

–Nei, slik er det ikke. Det har faktisk vært så ille at vi har foreslått overfor flere butikker å ta ut noen produkter fra oss. De erstatter det med andre produkter, men vi ber jo ikke om dette for moro skyld.

Så til jul i år kan det i det minste bli enda gjevere å få mandelen i grøten ...