NRK Meny
Normal

Må straffes hardt

- Ulovligheter i byggebransjen bør straffes hardt.

Harald Langemyhr
Foto: Holm, Morten / SCANPIX

Det sier distriktssekretær Sten Bjørnø i Fellesforbundet i Vestfold, som blant annet organiserer arbeidere innen bygg- og anlegg, mekanisk virksomhet og i jordbruket.

Nylig ble byggmester Harald Langemyhr fra Tønsberg siktet for bedrageri av rundt 28 millioner kroner i forbindelse med bygging av et sykehjem i Oslo.

LES: Fire Langemyhr-ansatte arrestert

Bjørnø mener det må svi hardt når bedrifter bryter loven.

- I alle slike saker er det mye penger, mye penger å tjene. Det burde vært slik som det er i tjuvjakt. Der blir både vilt og våpen tatt, og slik burde det også vært for dem som tjener penger på kriminalitet, sier han.

Må ha bedre rutiner

Det som en arbeidsgiver tjener på å betale under tarriff eller betale svart, bør inndras, mener Bjørnø. Han mener det er galt at noen kan tjene store penger på ikke å følge lover og regler. Han har flere eksempler på at bedrifter underbetaler eller innkvarterer arbeidere under norsk standard, men at det er i mindre omfang. Det trengs bedre kontrollrutiner, mener han.

- Nå er det sånn at det skal være egenkontroll og et egenansvar. Jeg er veldig uenig i det. Jeg synes ikke vi skal stole så på folk og gi anledning til å snuske.

Han viser til påseplikten som kom 14. mars. Den krever at entreprenøren påser at lønns- og arbeidsvilkår hos virksomhetens underleverandører er i overensstemmelse med gjeldende forskrifter. Det er ikke godt nok, og krever kommunale byggekontrollører.

- De bør kontrollere alt. Alt fra det at bygget er riktig plassert på tomta, til at kvaliteten på bygget blir som det skal være, sier han.

Ikke nødvendig

Avdelingsleder Folke Axelsson i Entreprenørføreningen Bygg og anlegg i Buskerud, Vestfold og Telemark mener det ikke er nødvendig å straffe ulovlige bedrifter som bryter loven hardere.

- Nei, jeg synes ikke det er veien å gå. Det er lovverk og strafferammer nok.

Men han er enig med Bjørnø i at det er nødvendig med strengere kontroller av byggeplasser, og hilser en byggekontrollør velkommen tilbake. Likevel tror han ikke en kontrollør kunne avdekket de kritikkverdige forholdene som er avdekket rundt byggmester Harald Langemyhrs oppdrag i Oslo.