Boligbrann etter lynnedslag i flaggstang

Det begynte å brenne i en bolig i Åsgårdstrand etter at lynet slo ned i flaggstanga i hagen.

Boligbrann i Åsgårdstrand etter lynnedslag i flaggstang.

– Lynet slo ned i flaggstanga fire meter fra huset, gikk ned i bakken under plenen og deretter opp i nedløpet til takrenna der det antente kledningen, sier brannmester Tore Dahl til brannvesenets Facebook-side.

Brann etter lynnedslag
Foto: Vestfold Interkommunale Brannvesen
Lynnedslag i flaggstang
Foto: Helena Rønning / NRK

Handlet lynraskt

Han berømmer de personene som var til stede.

– Folk på stedet gjorde fremragende innsats med hageslangen, og slukket det meste. Vi rev deler av kledningen, slokket brannen helt og sjekket med varmesøkende kamera at det ikke var varmt noe sted.

Han legger til at flaggstanga er like hel.

Brannen ble meldt til nødetatene klokken 21.44 mandag kveld.


Ikke lett å beskytte seg

Ifølge Vestfold Interkommunale Brannvesen er løsningen med å ta ut støpselet til elektrisk utstyr ved fare for lynnedslag, en sikker vinner.

– Du bør i alle fall ta ut følsomt utstyr som TV og PC, men alt elektrisk utstyr kan ta skade av overspenning og forårsake brann. Heldigvis skjer ikke det ofte, skriver brannvesenet på Facebook.

– Overspenningsbeskyttelse i sikringsskap, såkalt grovvern, sender overspenning rett til jorden, og hindrer dermed skade på ditt elektriske anlegg og utstyr. Det finnes også såkalt finvernutstyr som i tillegg kan kobles i kontakten ved hvert enkelt EL-produkt. Likevel er det tydeligvis ikke lett å beskytte seg mot lynnedslag, ut ifra kveldens hendelse å dømme.