NRK Meny
Normal

Leif er en viktig pasient

Simuleringsdokka Leif er et nødvendig hjelpemiddel for elevene på ambulansefag-studiet ved Thor Heyerdahl videregående skole i Larvik.

Simuleringsdokka Leif

Simuleringsdokka Leif trygt plassert i nærheten av elevenes skoleambulanse.

Foto: Annette Grasmo Bergman / NRK

Elevene begynte på det nye studiet i høst, og i dag var det offisiell åpning med både elever, lærer, politikere og folk fra ambulansetjenesten ved Sykehuset i Vestfold. I sentrum for oppmerksomheten lå Leif.

– Han er ei avansert simuleringsdokke som vi trener mye med. Dokka har funksjoner som et menneske har, sier Elisabeth Holst som er lærer på ambulansefaglinja.

Og avansert er et dekkende uttrykk. For Leif puster selv og har både puls, blodårer, tårekanaler, pupiller som forandrer seg og andre menneskelige trekk. Når Leif får behandling av elevene, registreres det på et nettbrett slik at læreren kan vurdere om pasienten har fått den riktige behandlingen.

Holder seg i Vestfold

Frode Hestnes (til venstre) og Torbjørn Lia

To som er fornøyd med samarbeidsavtalen - Frode Hestnes (til venstre) fra fylkeskommunen og Torbjørn Lia fra sykehuset.

Foto: Annette Grasmo Bergman / NRK

Tidligere måtte vestfoldinger reise til Skien for å utdanne seg til ambulansearbeidere, og det var få plasser på studiet. Leder av hovedutvalget for utdanning i Vestfold, Frode Hestnes, er glad for at de har fått til et slikt tilbud her i fylket.

– Her har vi to klasser som skal prøve seg i ambulansefagarbeidet og få læreplass. Det er viktig for oss at vi kan gjøre dette i eget fylke.

Studiet er en samarbeidsavtale mellom skolen i Larvik, Vestfold fylkeskommune og Sykehuset i Vestfold. En del av avtalen er at sykehuset er med på å vurdere søkerne, sier Torbjørn Lia som er avdelingsleder for ambulansetjenesten ved sykehuset.

– Vi har en lokal inntaksforskrift hvor vi som fremtidige arbeidsgivere er med på å velge ut kandidatene. Da er det muligheten til å få egnede kandidater større.

Populært studium

Skal vi dømme etter det elevene fortalte oss i dag, er dette et populært studietilbud. Mathias Bergersen fra Horten synes det er betryggende å vite at de får gjort ferdig utdannelsen med en gang og ikke må lete etter lærlingplasser i andre fylker.

– På andre linjer må de søke lærlingplass etter at de er ferdige på skolen. Vi får lærlingplassen mens vi er på skolen.

Celine Berg fra Larvik er en annen fornøyd elev.

– Vi er en veldig sammensveiset klasse. Vi drar hverandre opp, og jeg gleder meg til skolen hver eneste dag.

Mathias Bergersen og Celine Berg

Mathias Bergersen og Celine Berg er svært fornøyde med det nye studiet i ambulansefag på Thor Heyerdahl videregående skole.

Foto: Annette Grasmo Bergman / NRK