Kokkens beste makrelltips

Morten Kristiansen anbefaler varmrøkt makrell.

Varmrøkt makrell

SOMMERMAT: Makrellen kan gi en smak av kysten.

Foto: Igor Tratkowski / NRK

Kokken er oppvokst på Sørlandet, og har alltid vært glad i å fiske.

Han mener man ikke bør trekke flere makrell enn man har tenkt til å spise i løpet av én dag, og anbefaler å ha med kjøleelementer på fisketur slik at fisken kan oppbevares kaldt så fort den er fanget.

Selv sløyer han alltid fisken umiddelbart.

– Da smaker den best når den kommer på bordet.

Morten Kristiansen med hender over hode

SOMMER: Pir, eller små makrell er smaken av sommer for kokk Morten Kristiansen.

Foto: Igor Tratkowski / NRK

Makrell kan tilberedes på mange måter. Kristiansen anbefaler varmrøyking.

Dette trenger du

  • Makrell (minst én liten fisk per person)
  • Dill, sukker, salt og pepper
  • Nykål
  • Rømme

Fremgangsmåte

Bruk en kniv for å lage små snitt i skinnet på fisken.

Ha litt salt og sukker på fisken, og fyll gjerne med dill.

For å kunne røyke fisk, trenger du en varm beholder. Kristiansen bruker en liten røykeovn som går på rødsprit. Det viktigste er å finne noe som tåler varme og kan lukkes.

Det er vanlig å bruke hickory-flis til røyking av fisk, men mange typer treverk kan fungere.

Når fisken og flisen er lagt i beholderen må du regne med å røyke i rundt 20 minutter. Fisken er ferdig når beinet slipper kjøttet.

Som tilbehør anbefaler Kristiansen agurksalat, nykål og rømme. Makrell kan også servers med poteter.