Hopp til innhold

Kokkens beste makrelltips

Morten Kristiansen anbefaler varmrøkt makrell.

Varmrøkt makrell

SOMMERMAT: Makrellen kan gi en smak av kysten.

Foto: Igor Tratkowski / NRK

Kokken er oppvokst på Sørlandet, og har alltid vært glad i å fiske.

Han mener man ikke bør trekke flere makrell enn man har tenkt til å spise i løpet av én dag, og anbefaler å ha med kjøleelementer på fisketur slik at fisken kan oppbevares kaldt så fort den er fanget.

Selv sløyer han alltid fisken umiddelbart.

– Da smaker den best når den kommer på bordet.

Morten Kristiansen med hender over hode

SOMMER: Pir, eller små makrell er smaken av sommer for kokk Morten Kristiansen.

Foto: Igor Tratkowski / NRK

Makrell kan tilberedes på mange måter. Kristiansen anbefaler varmrøyking.

Dette trenger du

  • Makrell (minst én liten fisk per person)
  • Dill, sukker, salt og pepper
  • Nykål
  • Rømme

Fremgangsmåte

Bruk en kniv for å lage små snitt i skinnet på fisken.

Ha litt salt og sukker på fisken, og fyll gjerne med dill.

For å kunne røyke fisk, trenger du en varm beholder. Kristiansen bruker en liten røykeovn som går på rødsprit. Det viktigste er å finne noe som tåler varme og kan lukkes.

Det er vanlig å bruke hickory-flis til røyking av fisk, men mange typer treverk kan fungere.

Når fisken og flisen er lagt i beholderen må du regne med å røyke i rundt 20 minutter. Fisken er ferdig når beinet slipper kjøttet.

Som tilbehør anbefaler Kristiansen agurksalat, nykål og rømme. Makrell kan også servers med poteter.

Flere nyheter fra NRK Vestfold og Telemark