Hopp til innhold

Kyststiene må merkes bedre

Kommunene i Vestfold bør gå gjennom kyststi-strekningene sine for å rydde opp eller merke bedre. Det går fram av en ny rapport.

Anne Sjømæling og Kristian Ingdal

Anne Sjømæling i Oslofjordens friluftsråd og Kristian Ingdal i Vestfold fylkeskommune ser frem til en sammenhengende kyststi gjennom Vestfold.

Foto: Vegard Lilleås

Rapporten om kyststiene er laget av Oslofjordens friluftsråd på oppdrag for Vestfold fylkeskommune.

– Vi utført et stort feltarbeid, vi har rett og slett vært ute og gått. Det ble diskutert mye hva vi skulle forsøke å finne ut av med denne rapporten, til slutt falt vi ned på skilting og merking, sier Anne Sjømæling i Oslofjordens friluftsråd.

kyststi

Slik ser god skilting ut langs kyststiene.

Foto: Stian Wåsjø Simonsen / NRK

Kyststi trenger ikke bare være en sti, det kan være stein eller vanlig asfaltert vei, men den skal gå sjønært eller så nært sjøen som man får til. Det som kjennetegner kyststier er at den har en egen logo med en vandrer.

Skal få sammenhengende kyststi

Kristian Ingdal i Vestfold fylkeskommunen mener det er viktig å ha en slik rapport på plass.

– Vi har en strategisk kultur- og idrettsplan hvor det blant annet står at vi skal jobbe for en sammenhengende kyststi gjennom hele Vestfold, sier han.

Først måtte de finne ut status på de eksisterende stiene, før de legger planer om utviding av kyststiene.

For det er fortsatt ikke en sammenhengende kyststi, det er mange hull her og der.

– Det er også varierende kvalitet på kyststien, noe er veldig bra merka og tilrettelagt, men andre er bare kyststier på kartet. Vi har også sjekket tilgjengeligheten for barnevogner og rullestolbrukere, sier Sjømæling.

Det er stedvis vanskelig å finne frem på kyststiene. Blant annet noen steder i Svelvik, Horten og Tønsberg.

– Ikke nødvendigvis fordi det ikke var sti, men vi så etter skiltene og merkinga, og da fant vi ut at det var mangler flere steder, sier Sjømæling.

– Må ha en viss standard

Nå ligger rapporten på bordet og fylkeskommunen ønsker å involvere kommunene.

– Det er et stort engasjement i kommunene, mange jobber målretta med kyststi, og dette er vårt lille bidrag til å få grunnlaget på plass. Nå skal vi jobbe tett med kommunene, turistforeningen og flere, for å utføre tiltak, sier Ingdal.

Tiltak kan være bedre skilting og fysiske tiltak som opparbeidelse av sti.

Ingdal mener det er aller viktigst å ta vare på det vi har, mer enn nødvendigvis å bygge ut.

– Det er viktig at det vi har er av en viss standard og at det blir brukt. Blant de enkleste tiltakene for å få folk ut er enkle, gjenkjennelige merkede stier.

Kommunene med på spleiselaget

Det å vedlikeholde kyststiene koster penger. Men selv i en trang kommuneøkonomi opplever Ingdal at mange velger å bruke midler på kyststiene.

– Kommunene bruker mye penger på dette, både direkte og indirekte. Vi har bistått kommunene med å finne ulike tilskuddsordninger også. Tenker vi sammen og ser ting i sammenheng klarer vi å få til dette, sier Ingdal.

Målet er å ha en sammenhengende kyststi i Vestfold, men akkurat når er usikkert.

Flere nyheter fra NRK Vestfold og Telemark