Kunstverk som berører fortid og nåtid

Fossekleiva kultursenter og Berger museum åpnet opp dørene til en utstilling hvor publikum kan se, høre og utforske kunstverk.

Fossekleiva kultursenter og Berger museum åpnet opp dørene til en utstilling hvor publikum kan se, høre og utforske kunstverk.

ÅPNING: Den offisielle åpningen av utstillingen "Produksjon!" fant sted lørdag fra og med klokka 12:00 til 17:00. En av kunstnerne er Inger Garborg Amundsen, som har laget et sanserom for barn.

Utstillingen "Produksjon!", som åpnet lørdag denne uken, er inspirert av både sted og historie til den tidligere tekstilfabrikken som var i drift på 1800- og 1900-tallet. Fabrikkbygningene Berger museum og Fossekleiva kultursenter tviholder fortsatt på produksjonen i form av pledd, men også kunst.

– Hele utstillingen er en feiring av produksjonen som foregår i dette og rundt dette gamle fantastiske industrilokalet. Det har også paralleller til mange andre steder i verden, der kunstnerne overtar fabrikker for å produsere kunst, sier daglig leder Franzisca Aarflot ved Fossekleiva kultursenter.

Franzisca Aarflot

PRODUKSJON: Daglig leder Franzisca Aarflot sier at Fossekleiva kultursenter ønsker å vise at det fortsatt produseres i de gamle lokalene.

Foto: Eva Beate Strømsted / NRK

Interaktivt spekter

Syv nasjonale og internasjonale kunstnere har inntatt lokalene for å formgi sine egne observasjoner av stedet, naturen, menneskene, fortellingene og historien av stedet.

Malerier, installasjoner, tegninger, tekstiler, multimedia og sanserom for barn, byr på en interaktiv opplevelse hvor det ikke er forbudt, men tvert imot, påbudt å ta på materialene.

– Arbeidet startet for omtrent to år siden, men det meste ble til fra og med januar i år. Her er det såpass mye forskjellig, at det er noe for enhver smak, både for voksne og for barn, forteller Aarflot.

Hun legger til at de vil holde åpent til og med 13. august, og håper at flest mulig vil komme for å oppleve en rekke aktiviteter og konserter i forbindelse med utstillingen.

Fossekleiva kultursenter.

GAMMEL FABRIKK: Fossekleiva kultursenter er etablert i en gammel tekstilindustrifabrikk som var i drift fra 1881.

Foto: Eva Beate Strømsted / NRK

Mye å utforske

Joanna Magierecka er dramaturg, performancekunstner, teaterpedagog og gjestekunstner ved kultursenteret. Gjennom hennes installasjonen "Ruins og Omvisning", kan publikum oppleve en mangfoldig historie om en gutt som druknet i vassdraget i 1914 vist gjennom rom, video og lyd.

– Jeg snakker blant annet om at det er en del av oss nå, at det var en del av oss den gang og at det vil være en del av oss i fremtiden. I tillegg til å ta opp historien til samfunnet på den tiden, har jeg flettet sammen en historie som stammer fra min egen barndom og mitt eget liv, sier Magierecka.

Kunstner Joanna Magierecka.

GJESTEKUNSTNER: Joanna Magiercka er sommerens gjestekunstner i Fossekleiva.

Foto: Eva Beate Strømsted / NRK

Kim Bergsagel fra Skottland en annen kunstner som har blitt inspirert av både stedet og historien til fabrikken.

Inspirasjonen førte til en stor glitrende fossegrim.

Mosaikk-kjempe

FOSSEGRIM: Kim Bergsagel fra Skottland har designet en kjempe av en fossegrim bestående av 8000 mosaikkbiter.

Foto: Eva Beate Strømsted / NRK

– Vi er et team på flere personer som brukte 8000 mosaikkbiter, kuttet for hånd, til å lage denne installasjonen med navnet "Fossegrimen". Publikum kan dra i tauene på sidene for å sette i gang bevegelsene i beina, armene og hodet, forteller hun.

Oppdagelsesreisen kan deretter fortsette til en rekke andre kunstnere på huset, deriblant Inger Garborg Amundsen som har laget et sanserom for barn.

– Å få være med på dette her er en helt fantastisk opplevelse, smiler kunstneren som håper både barn og unge vil ha glede av installasjonen i løpet av hele sommer.

Barnas sanserom.

SANSEROM: De små kan utforske hver eneste lille krok i installasjonen "Sanserom for barn".

Foto: Eva Beate Strømsted / NRK