Kommunen kan ha brutt loven

En forvalter i Nøtterøy kommune kan ha brutt loven i tillegg til brudd på yrkesetikken ifølge Entreprenørforeningen. Mannen avviser at han har gjort noe galt.

Tormod Hansen

Tormod Hansen, regionsleder for Entreprenørforeningen i Vestfold, Telemark og Buskerud.

Foto: John-André Samuelsen

– Det jeg har sett stå i anbudsdokumentene er veldig uvanlig, og sånn jeg ser det ikke bra. Det er en blanding av roller som vi synes veldig lite om, sier Tormod Hansen som er regionsleder for Entreprenørforeningen i Vestfold, Telemark og Buskerud.

Fredag kunne NRK avsløre at en eiendomsforvalter i Nøtterøy kommune kan ha misbrukt sin stilling når han utarbeidet anbud for kommunen. Han ble suspendert og sa opp jobben samme dag. Hele eiendoms- og innkjøpsavdelingen skal nå granskes.

NRK har dokumentasjon som viser at forvalteren er daglig leder for et firma som har agenturet på en type våtromsplater som kommunen har brukt i sine byggeprosjekter.

Mange byggmestere hevder at forvalteren spekket offentlige anbud slik at det kun var disse våtromsplatene som tilfredsstilte kravene.

Eiendomsforvalteren aviser blankt alle påstander om at han har tjent penger på dette, og sier at han kun har forsøkt å finne den billigste og beste løsningen for kommunen.

Brudd uavhengig av fortjeneste

Tormod Hansen sier at selv om forvalteren ikke har tjent penger på virksomheten er det brudd på etikken og sammenblanding av roller.

– Folk i kommunal sektor må være veldig forsiktige. Deres oppgave er å forvalte offentlige midler. Hvis det er sånn at de da også sitter på leverandørsiden så er det ikke bra.

Hansen utelukker heller ikke lovbrudd.

– Ja, hvis jeg kan bedømme ut fra det jeg har blitt fortalt så samsvarer det ikke med loven om offentlige anskaffelser, sier Hansen.

Hårkollen dagsenter

I anbudet til Hårkollen dagsenter står det at det kun er én type våtromsplate som skal brukes. Det er kun et firma i Norge som distribuerer denne typen. Eiendomsforhandleren i Nøtterøy kommune er daglig leder for dette firmaet.

Foto: John-André Samuelsen