Hopp til innhold

Kodalgruva fortsatt i det blå

Allerede om tre til fem år kan det være full gruvedrift i Kodal, men prosjektet er likevel fortsatt helt i det blå.

Luke Bryan og David Hayes

Britiske Kodal Minerals har nå rettighetene til gruvedrift i Kodal. Luke Bryan (t.v.) er sjef for Kodal Minerals. Ved siden av ham står geologen for prosjektet, David Haykes.

Foto: Anne Melsom Bjerke

Helt siden 1960-tallet har det vært kjent at det er mineraler i fjellene på grensa mellom Larvik og Andebu. Da gjorde Norsk Hydro undersøkelser som avdekket forekomster av jern, fosfater og titan.

Senere er det flere andre selskapet som også har gjort sine undersøkelser, men ingen har startet utvinning.

Fristes av arbeidsplasser

I dag er det britiske Kodal Minerals som sitter på rettighetene. Selskapet har beregnet at det skjuler seg rundt 1,25 millioner tonn med mineraler i fjellet nordvest for Kvelde som kan utvinnes.

Det vil gi 250 arbeidsplasser i 20 år framover.

Rune Høiseth.

Ordfører i Larvik, Rune Høiseth, fristes av flere hundre arbeidsplasser, men legger heller i skjul på at det er miljøutfordringer knytta til gruvedrift.

Foto: Henrik Bøe / NRK

– Dette er stort. Her er det store internasjonale investorer som vil sysselsette mange mennesker, sier Larviks ordfører Rune Høiseth.

Ordføreren hilser gruvedriften velkommen, men legger heller ikke skjul på at det er miljøutfordringer knyttet til driften. Anlegget vil legge beslag på flere kvadratkilometer og vil være i drift døgnet rundt.

Kodal Minerals sier selv at det vil kjøre et fullastet vogntog fra gruva til Larvik havn hvert 20. minutt.

Les også:

Opp til politikerne

Selv om Kodal Minerals sitter på rettighetene, så er det langt igjen før alle godkjennelser er på plass. Gunnar Ridderstöm i konsulentselskapet Citiplan i Larvik har på vegne av Kodal Minerals nå levert et innspill til kommuneplanens arealdel.

– Det er politikerne som avgjør om det blir gruvedrift, sier Ridderström.

Dersom Larvik og Andebu kommuner vil gå videre med planene for området, skal det hentes inn mer informasjon om fordeler og ulemper. Først etter det starter arbeidet med en regulering for området.

– Her er det veldig mye planlegging som skal skje framover før man i det hele tatt får et svar på om dette er et prosjekt som det blir noe av.

Gruvedrift i Kodal

Flere nyheter fra NRK Vestfold og Telemark