NRK Meny
Normal

Klager på sein varsling

Det hadde brent i nesten fire timer før naboene til Grinda gjenvinningsstasjon fikk sms-varsel fra kommunen om å stenge vinduene.

I dag tidlig tok det fyr i store mengder avfall på Grinda gjenvinningsstasjon i Larvik. Naboer reagerer på sein varsling.

Larvik brannvesen fikk varsel om brannen noen minutter o er klokka 6 onsdag morgen. Det brant kraftig og brannen utviklet mye røyk. Klokka 9.54 tikket følgende sms-melding inn til nabo Anne-Marie Flottorp:

"Det brenner i en stor mengde avfall på Grinda gjenvinningsstasjon i Larvik. Det er uvisst hva røyken inneholder, og politiet ber publikum unngå å bli eksponert for røyken."

– Da tenkte jeg at det var vel litt seint, sier Flottorp til NRK.

Politiet varslet tidligere

Hun forteller at politiet to timer tidligere hadde gått fra hus til hus i området og varslet om at det var farlig røyk fra brannen. Det satte Flottorp pris på.

– Det var veldig betryggende at det ble gjort.

Brann Grinda

Årsaken til brannen på Grinda er foreløpig ikke kjent, sier divisjonsdirektør Jon Ola Stokke i Norsk Gjenvinning.

Foto: NRK

Ventet med sms-varsling

Beredskapsleder Jan Olav Vagle i Larvik brannvesen sier at vindretningen i første omgang gjorde at de avventet varsling.

– Da vi kom opp dit var det kraftig røyk som gikk høyt opp, og da var den ikke til fare for beboerne. Det var først da vi fikk senket temperaturen at røyken begynte å dale. Og med endret vindretning i tillegg satte vi i gang med sms-varsling.

Skal undersøke avfallet

Brannen startet i en hall rett i nærheten av administrasjonsbygget. Ifølge folk på stedet var det lagret oppkvernet søppel i hallen. HMS-ansvarlig i Norsk Gjenvinning, Torbjørn Asmyhr, sier at bygningen ser ut til å ha klart seg noenlunde bra.

– Når det gjelder øvrige skader avventer vi en nærmere vurdering.

Asmyhr kan foreløpig ikke si hva slags gift røyken inneholdt.

– Det skal vi finne ut når vi vet hva slags avfall som har brent. Men uansett er det et godt forebyggende tiltak å varsle naboene slik at de kan stenge vinduene sine.