Hopp til innhold

Kjemper for elefantene

Sandefjordsdame er ekspertvitne i gigant-rettssak i USA.

Joyce Pool

Joyce Poole har bodd i Kenya størsteparten av sitt liv og er en av verdens fremste eksperter på elefanter og deres væremåte.

Foto: Privat

I disse dager møter et av verdens største sirkus, the Ringling Brothers-Barnum & Bailey Circuses , i retten for å forsvare hvordan de kan holde elefanter lenket fast størsteparten av sitt liv.

Amerikanskfødte Joyce Poole, bosatt i Sandefjord, er ekspertvitnet som kan få dommeren til å avgi en historisk kjennelse.

Det siste året har hun vært flere ganger i rettssalen i USA for å forsvare elefantenes rett til et liv i frihet uten mishandling.

Ler av deres forsvar

- Går du på sirkus og ser en elefant svaie rolig fram er dette et tegn på mishandling, forteller amerikanskfødte Joyce Poole.

Sammen med sin norske ektemann driver hun til daglig selskapet Elephantvoices.

Hun mener elefanter er skapt for å forflytte seg over store avstander i løpet av et liv, men når de blir lenket fast allerede som små og ikke får til å flytte føttene, begynner de å svaie i stedet.

Bodd i Kenya

Poole har bodd i Kenya størsteparten av sitt liv og er en av verdens fremste eksperter på elefanter og deres væremåte. Hun er sentral når sirkuselefanter nå er tema i det amerikanske rettssystemet.

Hun har lite til overs for hva advokatene til Ringling Brothers-Barnum & Bailey Cirkuses har å si til sitt forsvar.

- Å hevde at det å sitte lenket fast på tog eller lastebiler i dagevis møter elefanters nomadiske behov er til å le av, sier Joyce.

I tillegg forsvares altså slag og stikking med at elefantens hud er så tykk at det ikke gjør vondt.

(Artikkelen fortsetter under)

Illustrasjonsfoto: Sirkus

Elefantenes skjebnetime er nær.

Foto: Illustrasjonsfoto: Colourbox.no

Tøff kamp

Det er en tidligere ansatt ved verdens største sirkus, samt en rekke dyrevernsorganisasjoner som sammen har gått til sak mot sirkusets lenking av elefanter, samt aktive bruk av trestokk med metallkrok for å kontrollere elefanten. Åtte år har forarbeidet til saken tatt. Dommen faller i veldig nær framtid.

Poole forteller dyrevenner verden over nå nærmest holder pusten i påvente av resultatet.

Hvis dommeren virkelig forbyr lenking av elefanter i sirkus, kan det i praksis bety at elefantene forsvinner fra sirkusmanesjen for godt.

Poole tror det kan bli en tøff kamp ettersom de står ovenfor verdens største selskap for levende underholdning.

Les også:

Kan bli forbudt med sirkusdyr

I fjor skrev NRK om at det kan bli slutt på blant annet elefanter i norske sirkus fordi myndighetene jobber med en liste over hvilke dyr som norske sirkus får lov å bruke i sine forestillinger.

Sirkushistoriker Hermann Berthelsen uttalte at han trodde æraen med elefanter, sjøløver og sebraer på sirkus snart vil ta slutt.

- Jeg tror sirkusene vil gå inn i tunge år hvis man plutselig må kutte ut dyrene. Publikum må venne seg til den nye formen, fordi de har blitt bortskjemt med at det alltid skal være en elefant, sa Berthelsen.

Knut Dahl er sirkusdirektør ved Sirkus Merano.

- Spådommen om at dyr blir borte fra sirkus, er nok sann på en eller annen måte, men det vil ta flere år. Det vil bli vanskeligere å få tak i dyr, fordi det ikke er mange som jobber med dyr i sirkus lenger. Det er veldig synd fordi publikum forlanger dyr på sirkus, sa Dahl til NRK.

Les mer: Sirkusdyr kan bli forbudt

Flere nyheter fra NRK Vestfold og Telemark