Hopp til innhold

Kaupang sjokkerer turister

– Folk blir skuffet over hvor lite det er å se og oppleve her, forteller Mette Lillerødberget. Det er altfor dårlig, mener museumsguiden.

Kaupang

Dette er synet som møter turistene som ønsker å oppleve Kaupang.

Foto: Igor Tratkowski / NRK

– Kaupang var nok ganske så spektakulær å komme til, man hadde store graver, bålrøyk, mange folk og skip, forteller Mette Lillerødberget.

Spektakulært er ikke ordet man kan bruke om Kaupang i dag. Det som er å se er jorder, et vanlig hus med utstilling og et gravfelt på stedet hvor Norges første by en gang lå. Museumsguiden mener det er synd at det ikke er mer her. Det var Østlandsposten som først omtalte saken.

– Det er jo en stor kulturarv. Man føler at stat, fylke og kommune har glemt noe når man ser hva man har gjort andre steder, sier hun.

Mette Lillerødberget

Stat, fylke og kommune burde gjort mer i løpet av årene man har satset på Kaupang som turiststed, mener Mette Lillerødberget.

Foto: Igor Tratkowski / NRK

Og med andre steder mener Lillerødberget altså utlandet. Kaupang er Norges eneste vikingby. Men i Sverige og Danmark har man satset og bygd opp sine vikingbyer, noe som også har gitt gode besøkstall.

– Det å se, kjenne og lukte er veien å gå for å nå turister, sier museumsguiden.

Kaupang utstilling

Dette er en av utstillingen i huset ved Kaupang. Modellen er ikke helt riktig, siden nye utgravinger viser at byen var litt annerledes.

Foto: Igor Tratkowski / NRK

Hun forteller om skuffede turister, spesielt utenlandske, som ikke skjønner hvorfor man ikke har gjort mer ut av stedet.

– Mulig vi har forsømt dette, svarer fungerende ordfører i Larvik Olav Nordheim (Sp), som er enig med Lillerødberget at det er for lite å oppleve på Kaupang.

Olav Nordheim

– Jeg må berømme museumsguidene på Kaupang som står på, sier Olav Nordheim

Foto: Igor Tratkowski / NRK

I høst ble det bevilget 30 millioner til et forprosjekt for å bygge et formidlingssenter på Kaupang. Prosjektet er et spleiselag mellom Larvik kommune og fylkeskommunen. Reguleringsplanen skal vedtas i løpet av 2016.

– Da får vi håpe at det om 5-6 år står hus og andre ting her i nærheten av byen, som kan gi turister noe mer, sier Mette Lillerødberget.

Flere nyheter fra NRK Vestfold og Telemark